Australija ponudila sezonske poslove mladim turistima

19.01.2022. 12:55 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Australija

Premijer Scott Morrison rekao je da se vlada odriče naknada za vize od 630 australijskih dolara (400 eura) za sve putnike i studente koji stignu u Australiju u sljedećih 12 sedmica.

Australija je pozvala mlade turiste iz inozemstva da tokom posjete prihvate sezonske poslove u poljoprivredi i ugostiteljstvu kako bi ublažila nestašicu radne snage zbog širenja COVID-a 19, javlja Reuters.

Premijer Scott Morrison rekao je da se njegova vlada odriče naknada za vize od 630 australijskih dolara (400 eura) za sve putnike i studente koji stignu u Australiju u sljedećih 12 sedmica i potaknuo ih da tokom posjete razmotre mogućnost rada na sezonskim poslovima.

"Obiđite cijelu zemlju i pridružite se istodobno našoj radnoj snazi ​​i pomozite nam u poljoprivrednom sektoru, ugostiteljskom sektoru i mnogim drugim dijelovima privrede kojima je taj rad ključan", poručio je Morrison.

Rekordni brojevi preminulih i oboljelih

Poziv turistima vremenski se poklopio s kritikama Morrisonove vlade u izbornoj godini zbog upravljanja zdravstvenom krizom koju je izazvala pandemija i rekordnog broja smrtnih slučajeva i novih slučajeva zaraze nakon pojave varijante omikron.

Vlasti su do srijede u podne po lokalnom vremenu izvijestili o 67 smrtnih slučajeva i gotovo 80.000 novih slučajeva zaraze, a zapadna Australija još nije ni dostavila dnevne podatke.

Dan ranije zabilježeno je 77 smrtnih slučajeva, najviše od početka pandemije, a čelnik zdravstvenog osiguranja Paul Kelly objavio je da Australijanci mogu očekivati ​​daljnji rast broja umrlih od korona virusa. Do sada je od zaraze umrlo 2.843 ljudi.

Nedostatak radne snage

Australijske kompanije našle su se u teškoćama zbog velikog broja bolesnih radnika i onih u izolaciji. Nedostatak radne snage koči oporavak privrede i izaziva probleme u snabdjevanju, pa su velike maloprodajne kompanije ponovo ograničile kupovinu osnovnih potrepština.

Sve veći broj hospitalizacija istodobno pritišće zdravstveni sistem. Od utorka hospitalizirano je 5.025 građana, u odnosu na 759 primljenih u bolnice prije mjesec dana. Gotovo 1,3 miliona slučajeva zaraze, od ukupno 1,6 miliona, utvrđeno je u posljednje dvije sedmice.

U bolnicama u saveznoj državi Viktorija uvedeno je vanredno stanje, predviđeno za prirodne katastrofe ili nesreće s velikim brojem žrtava, a medicinske sestre u Novom Južnom Walesu protestiraju zbog manjka zdravstvenih radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti