Hrana u Njemačkoj sve skuplja i tek će da poskupi

15.02.2022. 15:30 / Izvor: Deutsche Welle
Hrana

Stručnjaci münchenskog Instituta za ekonomska istraživanja ifo očekuju nagli rast cijena hrane ove godine.

Prema izračunima Instituta ifo, hrana bi ove godine mogla poskupjeti za sedam posto. Cijene mnogih poljoprivrednih proizvoda nedavno su porasle neuobičajeno mnogo.

Stručnjaci münchenskog Instituta za ekonomska istraživanja ifo očekuju nagli rast cijena hrane ove godine. “Prema našim istraživanjima, više od dvije trećine proizvođača hrane planira daljnja povećanja cijena u narednim mjesecima”, rekao je šef ekonomskog odjela Ifo-a Timo Wollmershäuser u razgovoru za “Welt am Sonntag”. To je više nego ikada prije od ponovnog ujedinjenja Njemačke. “Stoga će cijene hrane vjerojatno biti ključni pokretač inflacije ove godine”, rekao je Wollmershäuser.

Institut ifo očekuje rast cijena hrane za sedam posto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu. Zbog toga su istraživači ekonomskih kretanja svoju prognozu stope inflacije u Njemačkoj podigli na četiri posto.

Cijene proizvođača porasle su za 22 posto

"Povećanje cijena u supermarketima tek počinje", rekao je Christian Janze iz konzultantske kuće EY za "Welt am Sonntag". "Cijene proizvodnje naglo rastu, što u konačnici ima utjecaj na potrošačke cijene, posebno nakon sljedeće berbe." Predstoji nam, rekao je, šok cijena.

"Povećanje cijena u supermarketima tek počinje", rekao je Christian Janze iz konzultantske kuće EY

Posljednji proračuni Saveznog zavoda za statistiku pokazuju koliko su proizvođači u posljednje vrijeme podigli cijene poljoprivrednih proizvoda. Cijene su u decembru u prosjeku porasle za 22 posto. "Ovo je najveći međugodišnji rast cijena od jula 2011. godine”, navode statističari. Primjerice, biljni proizvodi su poskupjeli za 29 posto, a proizvodi životinjskog podrijetla za 17 posto.

Loše žetve

"Porast cijena biljnih proizvoda dijelom je posljedica rasta cijena žitarica od jula 2020. godine", navode iz Zavoda za statistiku. Velika potražnja iz Njemačke i inozemstva uz istovremeno niske količine žetve je glavni razlog za to.

Statističari objašnjavaju enormno povećanje cijene uljane repice za 68 posto činjenicom da se ona koristi i za proizvodnju energije, a smanjena ponuda u svijetu pogađa veliku potražnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti