Rusija zabranjuje iznošenje tehnologije i opreme iz zemlje do 2023. godine

11.03.2022. 08:30 / Izvor: Agencije
putin

Ruska vlada napravila je popis robe i opreme koja je prethodno uvezena u Rusiju iz inostranstva i kojoj je zabranjeno iznošenje iz zemlje do kraja godine.

Nakon ekonomskih sankcija Zapada, ruska vlada napravila je popis robe i opreme koja je prethodno uvezena u Rusiju iz inostranstva i kojoj je zabranjeno iznošenje iz zemlje do kraja godine, saopćila je pres služba Kabineta ministara u četvrtak.

Prema službenom saopćenju objavljenom na web stranici vlade, popis uključuje preko 200 stavki, uključujući "tehnološku, telekomunikacijsku, medicinsku opremu, vozila, poljoprivredne strojeve, električnu opremu", kao i "željezničke vagone i lokomotive, kontejnere, turbine, metal i strojevi za obradu kamena, monitori, projektori, konzole i ploče.”

"Izvoz ove robe privremeno je ograničen za sve strane zemlje, s izuzetkom država Euroazijske ekonomske unije (EAEU), Abhazije i Južne Osetije", navodi se u saopćenju.

Ova odluka dolazi nakon dekreta koji je u utorak potpisao predsjednik Vladimir Putin, a nakon masovnog odlaska zapadnih kompanija iz Rusije, piše CNN.

Osim toga, ruska vlada je privremeno ograničila izvoz određenih vrsta drveta iz Rusije u države koje su počinile neprijateljske radnje, navodi se na objavljenom popisu.

Ograničenja će ostati na snazi do kraja 2022.

"Ova je mjera nužna kako bi se osigurala stabilnost na ruskom tržištu", navodi se u poruci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti