Britanija zaplijenila 13 milijardi dolara imovine ruskih oligarha

15.04.2022. 08:38 / Izvor: Agencije
Velika Britanija

Vlasti Velike Britanije su novim sankcijama zaplijenile imovinu dvojice ruskih oligarha ukupne vrijednosti deset milijardi funti.

Vlasti Velike Britanije su novim sankcijama zaplijenile imovinu dvojice ruskih oligarha ukupne vrijednosti deset milijardi funti (13 milijardi dolara), što je najveće zamrzavanje privatne imovine u britanskoj historiji.

Na udaru britanskih sankcija našli su se ruski oligarsi Eugene Tenenbaum i David Davidovič i njihova imovina na tlu Velike Britanije je zamrznuta, prenosi Anadolija.

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss rekla je da oligarsi na ovaj način ne mogu svoju imovinu prenijeti u Rusiju, a što sprečava i njihovu podršku Kremlju.

"Pooštravamo zapregu ruske ratne mašine i ciljamo na krug ljudi najbližih Kremlju. Nastavit ćemo sa sankcijama sve dok ruski predsjednik Vladimir Putin ne bude poražen u Ukrajini“, poručila je Truss.

Davidoviu je također zabranjeno putovanje, a list Forbes je za njega rekao da je "desna ruka mnogo nižeg profila ruskog oligarha Romana Abramoviča".

I Tenenbaum se predstavljao jednim od Abramovičevih najbližih poslovnih saradnika i kao direktor u engleskom premijerligašu Chelseau.

Ranije ove sedmice je i Abramovič ostao bez pet milijardi funti imovine koju mu je zamrznula autonomna vlada britanskog otoka Jersey.

U saopćenju vlade navodi se da sankcije koje su Velika Britanija i njeni međunarodni partneri uveli imaju "duboke i štetne posljedice po Putinovu sposobnost da vodi rat u Ukrajini".

"Analiza pokazuje da Rusija ide ka najdubljoj recesiji od raspada Sovjetskog saveza, sa 275 milijardi funti, odnosno 60 posto deviznih rezervi koje su trenutno zamrznute", navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti