Edham Husić porijeklom iz BiH imenovan za ministra industrije i nauke Australije

01.06.2022. 13:09 / Izvor: Akta.ba
Nurredin Husić

Edham Nurredin Husić, poznat kao Ed Husic, imenovan je za novog ministra industrije i nauke u Vladi Australije.

Edham Nurredin Husić, poznat kao Ed Husic, imenovan je za novog ministra industrije i nauke u Vladi Australije. Husić je prvi Australijanac bosanskog porijekla i prvi musliman koji je došao do pozicije ministra.

Edham Husić je rođen 1970. godine u Sidneju, a njegov otac Hasib se krajem 1960-tih doselio u Australiju iz Bosne i Hercegovine.

Član je Laburističke partije Australije i od 2010. godine član je australijanskog parlamenta. U vladi Kevina Rudda, 2013. godine bio je parlamentarni sekretar premijera i parlamentarni sekretar za širokopojasnu mrežu.

Husić je od januara 2021. godine bio ministar u sjeni industrije i razvoja. Biti ministar u sjeni u australijskoj politici podrazumijeva člana opozicije koji je zadužen da detaljno prati rad ministarstva za koje je određen.

Imenovanje Husića za ministra su pozdravile startup kompanije u Australiji koje očekuju velike i značajne promjene. Ovim imenovanjem postao je i prvi musliman ikada koji je član Vlade Australije.

Inače, Husić je uvijek isticao svoje bosanskohercegovačko porijeklo s velikim ponosom i vrlo često podržavao rad bosanskohercegovačke zajednice u Australiji.

Preko zvaničnog Facebook profila oglasio se i sam Husić.

"Čast mi je biti izabran za ministra privrede u Vladi Anthonyja Albanesea. Dovesti australsku proizvodnju kući je veliki zadatak i svaki dan ću naporno raditi da to i ostvarim. Kakva čast je biti dio tima koji od prvog dana započinje rad na izgradnji bolje budućnosti Australije!", napisao je Husić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti