Rusija najavila značajno smanjenje protoka gasa kroz Sjeverni tok 1

26.07.2022. 07:55 / Izvor: Fena
gazprom

Ruska državna energetska kompanija Gazprom objavila je da će značajno smanjiti protok prirodnog gasa prema Evropskoj uniji, prenosi BBC.

Ruska državna energetska kompanija Gazprom objavila je da će značajno smanjiti protok prirodnog gasa prema Evropskoj uniji, prenosi BBC. 

Prema onome što su objavili, protok gasa kroz Sjeverni tok 1, plinovod prema Njemačkoj koji se već koristi sa svega 40 posto kapaciteta, smanjit će se na 20 posto ukupnog kapaciteta. 

Kao razlog Rusi navode popravak druge turbine gasovoda. 

Ovo je novi udarac za ekonomiju Evropske unije, do kojeg dolazi u trenutku velikih napetosti između Rusije i Zapada, koji razmjenjuju ekonomske udarce kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini.

Evropska unija optužila je Rusiju da energiju koristi kao sredstvo ucjene, dok Kremlj govori da do poremećaja u isporukama prirodnog gasa dolazi zbog održavanja i posljedica sankcija Zapada.

Gazprom je danas objavio da će od srijede protok gasa smanjiti na 33 milijuna kubnih metara dnevno, svega polovinu onoga što danas pristiže u Njemačku tim gasovodom, a što je već ionako smanjeno na svega 40 posto od ukupnog kapaciteta.

Evropski političari stalno upozoravaju da bi Rusija mogla ove zime potpuno prekinuti isporuke gasa, što je potez koji bi Njemačku mogao gurnuti u recesiju te uzrokovati poskupljenje gasa za male potrošače, koji se i ovako već suočavaju s visokim cijenama energenata i hrane.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je ranije ovoga mjeseca Zapad da nastavak sankcija može prouzrokovati katastrofalni skok cijena energenata za potrošače širom svijeta.

Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik nafte, nakon Saudijske Arabije, i najveći izvoznik prirodnog gasa.

Evropa uvozi otprilike 40 posto prirodnog gasa i 30 posto nafte iz Rusije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti