Novi britanski premijer duplo bogatiji od kralja

25.10.2022. 10:10 / Izvor: Agencije
premijer

Sunak i njegova supruga Akšata Murti posjeduju zajedničko bogatstvo od oko 730 miliona funti - što je otprilike dvostruko više od procijenjenog bogatstva kralja Čarlsa III i kraljice supruge Kamile.

Bivši britanski ministar finansija Rishi Sunak novi je lider Konzervativne stranke koji će nakon što je Penny Mordaunt povukla kandidaturu za čelnicu vladajuće stranke postati novi premijer Velike Britanije.

Sunak i njegova supruga Akšata Murti posjeduju zajedničko bogatstvo od oko 730 miliona funti - što je otprilike dvostruko više od procijenjenog bogatstva kralja Čarlsa III i kraljice supruge Kamile.

Sunak je ove godine postao prvi političar koji je uvršten na listu najbogatijih ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu u časopisu "Sunday Times", a takođe će gotovo konkurisati kralju u pogledu broja službenih rezidencija.

Političar koji konkuriše Peni Mordant za poziciju lidera Konzervativne stranke i premijera posjeduje četiri nekretnine širom svijeta, procijenjene na više od 15 miliona funti.

Sunak, njegova supruga i dvije kćeri, Krišna i Anuška, većinu sedmice provode u svojoj kući s pet spavaćih soba u Kensingtonu u zapadnom Londonu, koju agenti za nekretnine procjenjuju na više od sedam miliona funti.

Vikendom se povlače u gregijansku vlastelinsku kuću u pitoresknom selu Kirbi Sigstonu u njegovoj izbornoj regiji Ričmondu u Sjevernom Jorkširu. Kuća koju je bračni par kupio za 1.5 miliona funti prije nego što je on izabran za zastupnika 2015. godine sada vrijedi više od dva miliona funti i pretvorena je u nešto poput velenes centra s 400.000 funti vrijednim unutrašnjim bazenom, teretanom, studijom za jogu, hidromasažnom kadom i teniskim terenom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti