Ljudi izglasali da Musk ode s čela Twittera. On najavio: Ispoštovat ću odluku

19.12.2022. 13:45 / Izvor: Index.hr
Musk

Foto: EPA

Korisnici Twittera dali su svoj glas u anketi milijardera i vlasnika te društvene mreže Elona Muska, koji ih je pitao treba li otići s mjesta izvršnog direktora kompanije.

Korisnici Twittera dali su svoj glas u anketi milijardera i vlasnika te društvene mreže Elona Muska, koji ih je pitao treba li otići s mjesta izvršnog direktora kompanije. Kada je objavio anketu, Musk je korisnicima poručio da će poštovati njihovu odluku.

Većina korisnika, njih 57,5 posto, glasala je da Musk odstupi s mjesta šefa Twittera, dok ih 42,5 posto smatra da Musk treba ostati šef. U anketi je sudjelovao 17.502.391 korisnik.

Tako je Musk u novembru objavio da odobrava “amnestiju” za suspendirane račune. Najava je uslijedila nakon što je na Twitteru objavio anketu o ponovnom aktiviranju računa koji nisu “prekršili zakon ili širili odvratan spam”. Za je glasalo 72 posto.

Musk kupio Twitter u aprilu za 44 milijarde dolara

Musk je u aprilu kupio Twitter za 44 milijarde dolara.

“Twitter potvrđuje da je postigao definitivan dogovor o kupoprodaji. Kompaniju će u cijelosti akvizirati entitet u vlasništvu Elona Muska za 54.20 dolara po dionici. Transakcija se procjenjuje na oko 44 milijarde dolara. Po dovršenju transakcije, Twitter će postati privatna kompanija.

Dioničari Twittera će, u skladu s postignutim dogovorom, dobiti 52.20 dolara za svaku dionicu koju posjeduju u trenutku dogovorene transakcije. Kupovna cijena je 38 posto veća od burzovne cijene dionice Twittera na 1. aprila 2022., posljednjeg dana trgovine dionicama prije nego što je gospodin Musk objavio da je kupio udio od oko 9 posto Twittera”, priopćila je tada kompanija.

“Twitter mora postati privatna kompanija”

Sedam dana nakon što je kupio dionice Twittera, Musk je dao ponudu za kupnju Twittera te je rekao da će, u slučaju da njegova ponuda ne bude prihvaćena, “razmisliti o svojoj poziciji dioničara”.

“Odlučio sam ulagati u Twitter jer vjerujem u njegov potencijal da bude platforma za slobodu govora diljem svijeta, a smatram da je sloboda govora društveni imperativ za funkcionalnu demokraciju”, napisao je Musk u prijavi financijskom regulatoru, prenosi BBC.

“Međutim, nakon što sam investirao, shvatio sam da tvrtka u sadašnjoj formi neće ni napredovati ni služiti ovom društvenom imperativu. Twitter mora postati privatna kompanija. On ima ogroman potencijal, a ja ću ga osloboditi”, dodao je.

Musk otpustio hiljade zaposlenika Twittera

Početkom novembra, Musk je podijelio masovne otkaze na Twitteru, i to slanjem maila zaposlenicima. “U nastojanju da postavimo zdrav put za Twitter, u petak ćemo proći kroz težak proces smanjenja svoje globalne radne snage”, stajalo je u mailu u koji je Reuters imao uvid.

Twitter je u mailu zaposlenicima priopćio da će njegovi uredi biti privremeno zatvoreni i da će sav pristup biti obustavljen kako bi se pomoglo osigurati sigurnost svakog zaposlenika, kao i Twitter sustava i podataka o korisnicima, prenosi Index.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti