Britanski premijer najavio

Velika Britanija planira uvesti zakon koji ima za cilj suzbijanje štrajkova

05.01.2023. 09:53 / Izvor: Agencije
velika britanija

Zakon će obuhvaćati šest sektora, uključujući zdravstvo, željeznice, obrazovanje, protupožarnu i graničnu sigurnost.

Britanski premijer Rishi Sunak u četvrtak će najaviti zakon o provođenju "minimalnog nivoa usluga", kojem je cilj suzbijanje štrajkova, objavio je The Times kasno u srijedu. 

Zakon će obuhvaćati šest sektora, uključujući zdravstvo, željeznice, obrazovanje, protupožarnu i graničnu sigurnost, a zahtijevat će da dio članova sindikata tokom štrajkova nastavi raditi kako bi se zadržao "minimalni nivo" usluge.

Uslijed naglo rastuće inflacije i dugogodišnje stagnacije rasta radničkih plata, Britanija se ove zime suočava s valom industrijskih akcija i štrajkova koji paraliziraju razne sektore, uključujući željezničku mrežu i zdravstveni sektor, piše Reuters.

Štrajkovi bi se smatrali nezakonitim ako sindikati odbiju pružiti "minimalni nivo usluge", citirale su mediji vladin izvor.

Prema vladinim planovima za ograničavanje prava na štrajk, poslodavci će moći tužiti sindikate i otpuštati osoblje, dodaje se.

Premijerov ured zasad nije odgovorio na zahtjev Reutersa za komentar.

Najavljujući planove za uvođenje zakona protiv štrajkova, Sunak je u prošlomjesečnom razgovoru za Daily Mail rekao da će taj potez zaštititi živote ljudi i minimalizirati poremećaje u svakodnevnom funkcioniranju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti