Zbog rata

SAD pozvao američke državljane da odmah napuste Rusiju

13.02.2023. 13:01 / Izvor: Agencije
SAD

Sjedinjene Američke Države pozvale su u nedjelju svoje državljane da odmah napuste Rusiju zbog rata u Ukrajini i opasnosti od hapšenja ili uznemiravanja od ruskih agencija za provođenje zakona.

Sjedinjene Američke Države pozvale su u nedjelju svoje državljane da odmah napuste Rusiju zbog rata u Ukrajini i opasnosti od hapšenja ili uznemiravanja od ruskih agencija za provođenje zakona.

"Građani SAD-a koji borave ili putuju u Rusiji trebali bi odmah otići. Budite na pojačanom oprezu zbog opasnosti od nezakonskih hapšenja", upozorava Ambasada SAD-a u Moskvi, prenosi Euractiv.

Poručili su američkim državljanima da ne putuju u Rusiju.

Sjedinjene Države više su puta upozorile svoje građane da napuste Rusiju. Posljednje takvo javno upozorenje bilo je u septembru nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio djelomičnu mobilizaciju.

"Ruske sigurnosne službe uhapsile su građane SAD-a na temelju lažnih optužbi, ili su ih  izdvojile radi pritvaranja i uznemiravanja, uskratile im pošten i transparentan tretman i osudile ih na tajnim suđenjima ili bez predočenja vjerodostojnih dokaza", saopćeno je iz američke ambasade.

Navode da ruske vlasti samovoljno provode lokalne zakone protiv američkih vjerskih djelatnika i da su otvorene upitne istrage protiv Amerikanaca uključenih u vjerske aktivnosti.

Određeni broj američkih državljana pritvoren je zbog optužbi u Rusiji posljednjih godina, a neki su na kraju oslobođeni u zamjenu za Ruse pritvorene u Sjedinjenim Državama. U decembru je američka košarkaška zvijezda Brittney Griner oslobođena nakon što je osuđena na devet godina zatvora zbog optužbi za drogu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti