Uz podršku BC Partners

United Grupa, postigla dogovor o prodaji infrastrukture tornjeva mobilne mreže

22.04.2023. 08:14 / Izvor: Akta.ba
United

Vrijednost TowerCo, koji danas u svom vlasništvu broji 4800 tornjeva, procjenjuje se transakcijom na 1,22 milijarde eura.

United Group BV, vodeća telekomunikacijska i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi, u okviru koje u Bosni i Hercegovini posluje telekomunikacijski operater Telemach BH, i njegovi servisi EON i Total TV, televizija i portal N1 kao i Nova BH, postigla je dogovor o prodaji 100% infrastrukture svojih mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji (TowerCo) kompaniji TAWAL, poslovnici stc Grupe.

Vrijednost TowerCo, koji danas u svom vlasništvu broji 4800 tornjeva, procjenjuje se transakcijom na 1,22 milijarde eura, što predstavlja EV/2022 EBITDAal (pre MSFI 16) multiplu od 20,1x .

Prodajom svojih mobilnih tornjeva, United Grupa nastavlja da prati industrijski trend razdvajanja i monetizacije infrastrukture mobilnih tornjeva od strane telekomunikacijskih operatera u Evropi i širom svijeta. Prihodi od prodaje će omogućiti United Grupi da značajno smanji zaduženost, oslobađajući sredstva za budući rast. Transakcija će omogućiti nastavak ulaganja u mobilnu mrežu, uključujući planove za uvođenje oko 2.000 dodatnih lokacija u narednih 20 godina, što će omogućiti Grupi da nastavi da dugoročno pruža visokokvalitetne usluge svojim klijentima.

Ova transakcija prva je investicija TAWAL kompanije u evropskom sektoru telekomunikacija. TAWAL je, inače, najveći provajder integrisane IKT infrastrukture u regionu MENA i u svom posjedu ima više od 16.000 mobilnih tornjeva.

U prethodne tri godine, United Grupa učvrstila je svoju poziciju vodeće telekomunikacijske i medijske kompanije u Jugoistočnoj Evropi i uspješno proširila svoje poslovanje i na razvijenija tržišta u EU, ostvarivši značajna ulaganja u Grčkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj. Kompanija upravlja širokim spektrom sredstava koja obuhvataju usluge mobilne i fiksne telefonije, usluge televizije i medija. United Group će nastaviti da raste na temelju dosadašnjih rezultata, uspješnih partnerstava, kao i svoje rastuće reputacije u pružanju visokokvalitetnih telekomunikacijskih i medijskih usluga, ali i tražiti mogućnosti za dalje širenje unutar EU.

"Oduševljeni smo što smo uspješno iskristalisali vrijednost naših tornjeva sporazumom koji nam omogućava da otklonimo globalne makro-ekonomske pritiske i upravljamo njima. Ovo će podržati kontinuirano ulaganje u kompanije iz naše grupe, kako bismo im osigurali da ostanu konkurentne na svojim tržištima. Isto tako, jako smo uzbuđeni što smo pronašli snažnog partnera u TAWAL  kompaniji i tražićemo dalje mogućnosti za saradnju sa njima kako budu širili svoje poslovanje na evropsko tržište”, rekla je Viktorija Boklag, izvršna direktorica United Grupe.

"Partnerstvo sa United Grupom za nas označava prvu investiciju na evropskom tržištu. To partnerstvo podržava naš cilj da nastavimo da pružamo inovativna i efikasna IKT infrastrukturna rješenja našim partnerima uz visok kvalitet usluga po kojima smo poznati", dodao je Muhamed Alhakbani, izvršni direktor kompanije TAWAL.

Olaian Alvetaid, glavni izvršni direktor za stc Group, rekao je:

"Sporazum naše kompanije sa kompanijom UG predstavlja uzbudljivo novo poglavlje za TawalCo i stc Group. Partnerstvo je značajna prekretnica u našoj ambicioznoj strategiji rasta i širenju našeg imena globalno. Već predvodimo transformaciju digitalnih mogućnosti Saudijske Arabije i ova transakcija jača našu posvećenost ulaganju u najbolju tehnologiju i infrastrukturu u svojoj klasi, kako bismo bili na čelu inicijative za povezivanje čitavog sveta."

Nikos Statopulos, predsjednik United Grupe za Evropu i BC Partners:

"Prodaja udjela United Grupe kompaniji TawalCo predstavlja ključnu prekretnicu na putu rasta i širenja za Grupu. Ona nam omogućava da se fokusiramo na kontinuirano ulaganje u svoje telekomunikacijske i medijske usluge, kao i infrastrukturu."

United Grupa je u većinskom je vlasništvu BC Partners, vodeće međunarodne investicijske kompanije. Goldman Sachs bio je finansijski savjetnik za United Grupu tokom transakcije. U ponedjeljak će ova grupa objaviti svoje rezultate za fiskalnu godinu. Uslovi transakcije uključuju dugoročne glavne ugovore o uslugama, kao i ugovor o nivou usluge za naše dalje korištenje infrastrukture telekomunikacijskih stubova nakon završetka transakcije. Zatvaranje transakcije podliježe uobičajenim uslovima i očekuje se da će se finalizovati u drugoj polovini 2023.

O United Grupi:

United Grupa sa sjedištem u Holandiji, vodeći je telekomunikacijski i medijski operater u Jugoistočnoj Evropi. Kompanija posluje u osam zemalja, ima preko 15 miliona korisnika i približno 15.000 zaposlenih i godišnje prihode od oko 2,7 milijardi eura. United Grupa ima najširu pokrivenost mrežom u regionu i nudi korisnicima najatraktivniji izbor TV sadržaja iz cijelog svijeta. Značajna ulaganja u digitalnu infrastrukturu, medijski sadržaj i tehnologiju, osiguravaju izvrsnost proizvoda i usluga koje pruža korisnicima. United Grupa je od marta 2019. godine u većinskom vlasništvu BC Partners, jedne od najvećih investicijskih kompanija u svijetu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti