UPOZORILA AMERIČKA MINISTRICA

SAD bi do 1. juna mogle ostati bez gotovine

02.05.2023. 14:37 / Izvor: Agencije
sad

Američka ministrica finansija Janet Yellen upozorila je da bi SAD mogle ostati bez gotovine do prvog juna ako Kongres ne uspije podići ili suspendirati gornju granicu duga.

Američka ministrica finansija Janet Yellen upozorila je da bi SAD mogle ostati bez gotovine do prvog juna ako Kongres ne uspije podići ili suspendirati gornju granicu duga.

Dostizanje gornje granice duga značilo bi da vlada više nije u mogućnosti da pozajmi novac, a gornja granica duga je podizana, produžena ili revidirana 78 puta od 1960. godine.

Ministrica Yellen je jučer pozvala Kongres da djeluje "što je prije moguće" kako bi riješio ograničenje. Predsjednik Joe Biden sazvao je sastanak kongresnih lidera o tom pitanju za 9. maj.

Republikanci u Predstavničkom domu zahtijevali su drastično smanjenje potrošnje i poništavanje nekih aspekata agende predsjednika Bidena - uključujući njegov program oprosta studentskih kredita i porezne kredite za zelenu energiju - u zamjenu za glasove za podizanje gornje granice duga. To je zauzvrat izazvalo prigovore demokrata u Senatu i predsjednika Bidena, koji je prošle sedmice rekao da se o tom pitanju "ne može pregovarati".

Predsjednik se, međutim, nalazi pod sve većim pritiskom poslovnih grupa - uključujući Kongresnu komoru SAD-a, da razgovaraju o prijedlozima republikanaca.

Bankrot, koji bi bio prvi u historiji SAD-a, mogao bi uzdrmati globalna finansijska tržišta i srušiti povjerenje u SAD kao globalnog poslovnog partnera. Stručnjaci su upozorili da bi nepodizanje gornje granice duga moglo dovesti i do recesije SAD-a i do povećanja nezaposlenosti.

To bi također značilo da SAD ne bi bile u mogućnosti da pozajmljuju novac za isplatu plata državnih službenika i vojnog osoblja, čekove socijalnog osiguranja ili za druge obaveze, kao što su plaćanja odbrambenim izvođačima.

Čak bi i vremenske prognoze mogle biti pogođene, jer se mnogi oslanjaju na podatke iz Nacionalne meteorološke službe koju finansira federalna jedinica.

U pismu članovima Kongresa u utorak, Yellen je rekla da "iz prošlih zastoja u granicama duga naučili smo da čekanje do posljednjeg trenutka da se obustavi ili poveća limit duga može nanijeti ozbiljnu štetu poslovanju i povjerenju potrošača, podići kratkoročno troškovi zaduživanja za poreske obveznike i negativno utječu na kreditni rejting SAD-a."

Također, dodala je kako je nemoguće sa sigurnošću znati kada će tačno SAD ostati bez gotovine. Sa republikanske strane, predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin McCarthy optužio je predsjednika Bidena da je "odbio da radi svoj posao" i da "prijeti da će naciju uvući u dug".

"Sat otkucava. Nakon tri mjeseca neaktivnosti Bidenove administracije, Dom je postupio, a u Senatu se nalazi nacrt zakona koji bi stavio rizik od neizvršenja obaveza. Senat i predsjednik moraju početi raditi - i to uskoro", naglasio je McCarthy, prenosi BBC.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti