PREDATO VLASNIŠTVO

cargo-partner postaje dio Nippon Express Group (NX Group)

12.05.2023. 13:39 / Izvor: Akta.ba
cargo

Dogovor je potpisan 12. maja 2023. godine i stupit će na snagu nakon uobičajenih regulatornih odobrenja

Dok cargo-partner slavi svoju 40-godišnjicu, vlasnik i osnivač kompanije Stefan Krauter odlučio je prodati austrijskog globalnog logističkog ponuđača japanskom javnom dioničkom društvu Nippon Express Holdings, koje je ujedno matična tvrtka Nippon Expressa (NX), APC-a, Franco Vago-a i drugih. Počevši s radom 1983. godine, sa samo pet zaposlenika na aerodromu u Beču, razvijajući kompaniju gotovo u potpunosti organski do sadašnjih 4.000 zaposlenika u 40 zemalja širom svijeta, Stefan Krauter već je ranije prepustio upravljačku palicu svom menadžment timu, a sada je također predao vlasništvo svom "idealnom nasljedniku", NX-u.

Nakon što je prvi put premašio milijardu eura prometa širom svijeta 2020. godine, promet cargo-partnera povećao se za 72%, dosegnuvši preko 1,8 milijardi eura u 2021. godini, da bi dalje porastao na 2,06 milijardi eura u 2022. godini.

"Liderstvo od strane agilnih osnivača nosi značajne prednosti, ali od određene faze, iznimno profesionalno i dugoročno stabilno vlasništvo je veća prednost. Izazov i odgovornost osnivača je odlučiti o oba nasljedstva - upravljanju i vlasništvu - u pravom trenutku. Ne prerano, kako bi se moglo osigurati  stabilno unutrašnje upravljanje, ali svakako ni prekasno", kaže Stefan Krauter. "Zbog toga smo zajedno s Korporativnim Izvršnim Odborom kompanije počeli procjenjivati različite mogućnosti za budućnost cargo-partnera."

Krauter objašnjava dalje: "Također bi bila dobra opcija za menadžment i zaposlenike da nastave potpuno samostalno, ali budući da smo idealnog novog strateškog vlasnika pronašli u NX Group, na kraju smo bili uvjereni da je to pravi put. Slijedeći dosadašnju politiku integracije koju smo vidjeli od strane NX Grupe, cargo-partner će ostati cargo-partner u pogledu organizacije i brendiranja - i postat će najjači cargo-partner ikad!"

Dogovor je potpisan 12. maja 2023. godine i stupit će na snagu nakon uobičajenih regulatornih odobrenja (protiv-monopolskih i FDI) u roku od procijenjenih četiri do sedam mjeseci, zajedno sa  zaključivanjem ugovora.

"Obje organizacije će imati koristi od značajne sinergije u globalnom pokrivenosti kancelarijama, proširenom portfoliju usluga, ojačanoj regionalnoj, proizvodnoj i IT stručnosti, povećanom obimu poslovanja i drugim pogodnostima. NX Group će imati koristi od naše snažne i opsežne mreže u srednjoj i istočnoj Europi koja idealno nadopunjuje NX-ovu postojeću mrežu, dok će cargo-partner napraviti veliki iskorak na trgovinskim rutama unutar Azije i preko Pacifika", izjavljuje Stefan Krauter. Dodaje: "cargo-partner će također nastaviti sarađivati s trenutnom globalnom mrežom agenata, težiti proširenju ove sekcije svog poslovanja i podržati je u budućnosti s nadograđenom platformom koja je trenutno u razvoju."

"Lično ću nastaviti podržavati tranziciju u svojoj novoj ulozi u Korporativnom Nadzornom Odboru kompanije i u savjetodavnoj funkciji prema Izvršnom Odboru. Fokusirat ću se na pametnu djelimičnu integraciju s novim vlasnicima, kao i na druga pitanja koja se odnose na strategiju, spajanja i preuzimanja te ESG. Kakav zanimljiv i nagrađujući izazov na kraju moje karijere!", kaže Krauter.

Tokom pripreme transakcije, prodavci su bili savjetovani od strane J.P. Morgan-a (finansije), ValueAdd-a (finansije), BCG-a (komercijalno), Schönherra (pravno) i Deloittea (računovodstvo i porezi).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti