Crnomorska incijativa

Rusija i dalje bez odluke o crnomorskom žitu

16.05.2023. 14:42 / Izvor: Fena
Brod

Javnost će biti obaviještena o odluci Rusije o produženju Crnomorske inicijative za žito kada bude donesena, saopštio je Kremlj u utorak.

Javnost će biti obaviještena o odluci Rusije o produženju Crnomorske inicijative za žito kada bude donesena, saopštio je Kremlj u utorak.

"Kada bude donijeta odgovarajuća odluka, obavijestićemo vas. To je sve što mogu da kažem", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu u Moskvi.

Peskov je rekao da su kontakti između svih strana u dogovoru o žitu, koji ističe u četvrtak, u toku, te da su još otvorena brojna pitanja u vezi sa implementacijom dijela sporazuma koji se odnosi na Rusiju.

Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su u julu prošle godine u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, koji je bio obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februar 2022. godine.

Zajednički koordinacioni centar tri zemlje i UN-a uspostavljen je u Istanbulu za nadgledanje pošiljki.

Prema podacima Ujedinjenih nacija više od 30 miliona tona žitarica i prehrambenih proizvoda izvezeno je iz Ukrajine od prošlog avgusta.

Rusija je tražila uklanjanje prepreka za izvoz đubriva, odnosno bankarskih ograničenja, kako bi pristala na još jedno produženje sporazuma o žitu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti