Regulacija umjetne inteligencije

Nova firma Elona Muska ispitivat će svemir i raditi s Twitterom i Teslom

15.07.2023. 08:46 / Izvor: Avaz.ba
musk

Američki milijarder Elon Musk objasnio je svrhu osnivanja svoje nove kompanije xAI za umjetnu inteligenciju.

Američki milijarder Elon Musk objasnio je svrhu osnivanja svoje nove kompanije xAI za umjetnu inteligenciju (AI), a to je ispitivati i razumjeti svemir te blisko sarađivati s njegovim drugim firmama Twitterom i Teslom.

Musk je u audio chatu na Twitteru prvi put raspravljao o svojoj viziji kompanije xAI, skrećući na teme o evoluciji Zemlje i krhkosti civilizacije, i šaleći se da bi xAI-jeva misija bila otkriti "šta se dovraga zapravo događa?".

Osnivanje te firme najavio je u srijedu, nakon što je optužio kompanije poput OpenAI-ja i Googlea za razvoj tehnologije bez razmatranja rizika za ljude, iz kojih nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

xAI će, prema Mauku, nastojati izgraditi "dobar AGI" - kratica za umjetnu opću inteligenciju i odnosi se na AI koja može rješavati probleme poput čovjeka - i kao alternativu Microsoftu, Googleu i OpenAI-ju.

Rekao je i da će xAI blisko sarađivati s njegovim firmama Twitterom i Teslom, koristeći javne tvitove za testiranje svojih modela umjetne inteligencije, dok bi s Teslom mogao raditi na softveru umjetne inteligencije.

"Takav bi odnos imao uzajamnu korist i mogao bi ubrzati Teslin rad na samovozećim sposobnostima", rekao je Musk.

Također je optužio sve AI kompanije da obučavaju svoje modele koristeći podatke Twittera na, kako je opisao, nezakonit način.

Musk, koji se zalagao za regulaciju umjetne inteligencije, rekao je da se zalagao za sastanke s dužnosnicima Bijele kuće i naglasio važnost regulacije umjetne inteligencije i na svojim nedavnim sastancima s najvišim vladinim dužnosnicima u Kini.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti