vanredno stanje

Požari bjesne Kanadom, naređena evakuacija više hiljada ljudi

19.08.2023. 11:40 / Izvor: Agencije
kanada

Premijer Britanske Kolumbije Dejvid Ebi proglasio je vanredno stanje u toj kanadskoj provinciji zbog šumskih požara, a mediji prenose da je naređena evakuacija više hiljada ljudi.

Premijer Britanske Kolumbije Dejvid Ebi proglasio je vanredno stanje u toj kanadskoj provinciji zbog šumskih požara, a mediji prenose da je naređena evakuacija više hiljada ljudi.

"Imajući u vidu okolnosti koje se ubrzano mijenjaju provincija Britanska Kolumbija proglašava vanredno stanje u skladu sa Zakonom o vanrednim situacijama kako bi se osigurala efikasna pomoć i djelovanje s ciljem podrške zajednicama u aktuelnoj situaciji", rekao je Ebi.

Razorni šumski požari nastavljaju da bjesne Kanadom.

Kanadski međuagencijski centar za šumske požare saopštio je da je do sada u požarima uništeno 13 miliona hektara zemlje.

Ministar za životnu sredinu sjeverozapadnih teritorija Šejn Tompson naredio je 17. avgusta evakuaciju grada Jelounajfa, dok je jasno stavio do znanja da grad nije u direktnoj opasnosti od šumskih požara, prenosi Srna.

U junu je kanadski ministar odbrane Bil Bler, tadašnji ministar za vanredne situacije, priznao da su ovosezonski požari bili najgori u istoriji zemlje.

Početkom avgustaagencija "Kopernikus" EU za praćenje atmosfere saopštila je da su šumski požari koji bjesne u Kanadi doveli do rekordnih emisija ugljen-dioksida u atmosferu, što predstavlja više od 25 odsto ukupnih zagađivača planete u ovoj godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti