Pojačali tempo

U SAD-u ogromno povećanje novih radnih mjesta, porasle i plaće

07.10.2023. 10:19 / Izvor: Fena
posao

Poslodavci u SAD-u snažno su pojačali tempo zapošljavanja u setepmbru.

Poslodavci u SAD-u snažno su pojačali tempo zapošljavanja u setepmbru, neto otvorivši 50 posto više novih radnih mjesta nego u prethodnom mjesecu i više od prosjeka u prethodnih 12 mjeseci, izvijestilo je danas ministarstvo rada.

U septembru je u najvećom svjetskom ekonomijom neto otvoreno 336 hiljada novih radnih mjesta, nakon revidiranih 227 hiljada u augustu i 236 hiljada u julu.

Novi podaci pokazuju da je u prethodna dva mjeseca neto otvoreno 119 hiljada više radnih mjesta no što su pokazivale dosadašnje procjene ministarstva. Podatak za septembar veći je od mjesečnog prosjeka u prethodnih 12 mjeseci koji je iznosio 267 hiljada novozaposlenih.

Najviše novih radnih mjesta otvoreno je u septembru u sektoru aktivnosti u slobodno vrijeme i ugostiteljstvu, te u zdravstvu. Pojačano se zapošljavalo i u stručnim, znanstvenim i tehničkim uslugama, te u sustavu socijalne skrbi. Znatno su prosjek u prethodnih 12 mjeseci nadmašili sektor aktivnosti u slobodno vrijeme i državne službe.

Privatni sektor neto je otvorio 263 hiljada novih radnih mjesta, a državni 73 hiljade, pokazuju podaci ministarstva. Stopa nezaposlenosti iznosila je 3.8 posto, kao i u kolovozu, uz gotovo nepromijenjen broj nezaposlenih, približno 6.4 miliona. Prosječna plaća po satu porasla je za 0.2 posto u odnosu na august, na 33,88 dolara. U odnosu na isti mjesec prošle godine uvećana je za 4.2 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti