ZA SLOBODNU PALESTINU

Sindikalci u Londonu opsjedaju fabriku oružja zahtijevajući prekid rata u Gazi

11.11.2023. 11:15 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
PALESTINA

česnici ovog događaja postavili su živi zid kako bi spriječili ulazak službenika i tehničara u fabriku.

Na poziv grupacije "Radnici za slobodnu Palestinu", više od 400 britanskih sindikalaca učestvovalo je u blokiranju puta prema fabrici oružja u Kentu, jugoistočno od glavnog grada Londona, koja obezbjeđuje opremu za vazduhoplovstvo izraelskoj vojsci.

Učesnici ovog događaja postavili su živi zid kako bi spriječili ulazak službenika i tehničara u fabriku „BAE Systems“, slanje pošiljki sa oružjem iz fabrike te unos bilo kakvih materijala u fabriku. Tražili su hitan prekid vatre kako bi se okončalo ubijanje civila u Palestini i stalo u kraj onome što su nazvali britanskim saučesništvom u izraelskim ratnim zločinima.

Ovo je druga aktivnost koju je ova grupacija organizirala nakon slične aktivnosti 26. oktobra prošle godine kod fabrike „Instro precision“ u Kentu, također, kada je 150 sindikalaca zatvorilo kapiju i spriječilo prolaz kamiona u i iz fabrike.

Živi zid

Učesnici ovog događaja bili su zdravstveni i ugostiteljski radnici, nastavnici, akademici, umjetnici, radnici u industriji, udruženja studenata, univerziteti, novinari, doktori te članovi širokog spektra sindikata (poput sindikata radnika hitne pomoći UNITE te sindikata medicinskih sestara UNIGINE).

Spomenuti živi zid je organiziran istovremeno sa sličnim pokretima u SAD-u, Kanadi, Italiji te raznim dijelovima Evrope, i to ispred fabrika koje izvoze oružje u Izrael.

U isto vrijeme su se, također, odvijali radnički protesti u Washingtonu, koji su bili i u Australiji nedavno, s ciljem zaustavljanja brodova koji su prevozili oružje u Izrael.

Sindikalci u Belgiji i Barseloni su odbili utovariti vojnu opremu koja je trebala da se šalje u okupatorsku državu.

Uprkos protuzakonitoj okupaciji Zapadne obale, Pojasa Gaze i istočnog Jerusalema koja traje od 1967. godine, Ujedinjeno Kraljevstvo je konstantno prodavalo oružje Izraelu.

Opkoljena teritorija direktno doprinosi proizvodnji 15% komponenti aviona „Stealth F-35“, koji trenutno učestvuje u bombardiranju Gaze.

Talas protesta

Organizatori ovog događaja su objasnili da je isti nastao u kontekstu vala protesta diljem Britanije sa zahtjevom za hitan prekid vatre, jer premijer Rishi Sunak i lider britanske Laburističke stranke, Keir Starmer, i dalje odbijaju podržati zaustavljanje rata uprkos anketama koje pokazuju da većina britanske javnosti podržava ovaj zahtjev.

Aktivisti u Ujedinjenom Kraljevstvu su, također, organizirali mirne proteste blokirajući puteve željeznica, proteste u ulici Downing Street gdje su smješteni uredi članova parlamenta te bojkote izraelskih proizvoda.

Aleksandra, učiteljica i članica Evropske unije, rekla je: "Pridružila sam se današnjem opsjedanju fabrike jer je nedopustivo da stojim po strani dok naša vlada podržava genocid Izraela u Gazi, uključujući snadbijevanje oružjem upravo iz ove fabrike."

Za Al Jazeeru je još rekla: "Meni kao učiteljici gledanje bombardiranja 185 škola i drugih obrazovnih institucija u Gazi krajnje je srceparajuće. Ako naša vlada i radnička opozicija ne podrže prekid vatre, poduzet ćemo neophodne mjere kako bi zaustavili ubijanje civila u naše ime i finansiranje našim novcem."

"Britanska industrija oružja, finansirana državnim novcem, umiješana je u masovno ubijanje Palestinaca. Mi smo danas ovdje kako bi zaustavili izraelsku ratnu mašinu i zauzeli stav protiv saučesništva naše vlade te pozivamo radnike svih zemalja da poduzmu slične mjere na svojim radnim mjestima i u svojim zajednicama", dodala je.

Snažna poruka

Jedan anonimni član grupacije "Radnici za slobodnu Palestinu", koja poziva na građansku neposlušnost kako bi se zaustavila trgovina oružjem sa Izraelom, rekao je: "Uistinu masovni protesti šalju snažnu poruku, ali je važno izvršiti pritisak na vlade i kompanije koje imaju koristi od trgovine oružjem sa Izraelom."

Dodao je za Al Jazeeru: "Pozdravljamo sve sindikalce koji su se odazvali pozivu Palestinskog sindikalnog pokreta i odlučno reagovali protiv saučesništva. Samo ovakvi postupci savjesnih ljudi mogu zaustaviti nekažnjavanje Izraela."

Ovaj događaj organiziran je u potpunoj tajnosti zbog strogih mjera koje ne dozvoljavaju ove aktivnosti te učesnike izlažu opasnosti da se suoče sa pravnim posljedicama, budu povezani sa kriminalom ili kažnjeni.

Ovi strahovi nisu odvratili učesnike da se pridruže mirnim protestima, nadajući se da će doprinijeti prestanku opsade Gaze te da će se čuti njihovi glasovi koji traže prekid vatre i zaustavljanje krvavog rata koji je do sada rezultirao sa više od 10.000 mrtvih, od koji su 40% djeca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti