Podržava KIA

Rimac će ove godine predstaviti autonomni robotaxi

03.01.2024. 10:03 / Izvor: Agencije
robotaxi

Hrvatska automobilska kompanija Rimac ove će godine predstaviti autonomni robotaxi.

Hrvatska automobilska kompanija Rimac ove će godine predstaviti autonomni robotaxi.

Rimac je najpoznatiji po svom električnom hiperautomobilu Nevera, no sada se sprema za ulazak na novi teritorij širenjem na tržište masovne mobilnosti putem svoje inicijative Project 3 Mobility.

Kompanija će početkom ove godine predstaviti visoko autonomni robotaxi kao pilot prototip, koji bi u komercijalnu upotrebu trebao ući do 2026. godine. Specifični detalji o projektu su trenutno ograničeni, no Autocar piše da je Autocar potvrdio da razvoj robotaxija djelomično podržava južnokorejska kompanija KIA.

Osnivač i direktor Rimca, Mate Rimac, za pomenuti magazin je rekao da želi "promijeniti živote još više ljudi" tako što će ponuditi pristupačan i ekološki prihvatljiv način transporta u gradskim sredinama.

Očekuje se da će ovo vozilo funkcionisati bez ljudske intervencije, a Rimčev plan uključuje i razvoj infrastrukture za podršku poput punjača, skladišnih centara i prostora za parking. Rimac je opisao robotaxi kao "automobil potpuno drugačije vrste".

Project 3 djeluje kao samostalni brend u Rimac Grupi za razliku od proizvođača automobila, odvojeno od proizvođača hiperautomobila i Bugattija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti