Strogi nadzor

Kriza s Boeingom širi se i na Evropu

11.01.2024. 11:40 / Izvor: Deutsche Welle
boing

Nakon što se umalo dogodila katastrofa s Boeingom 737 MAX 9, taj model aviona je pod strogim nadzorom američkih vlasti.

Nakon što se umalo dogodila katastrofa s Boeingom 737 MAX 9, taj model aviona je pod strogim nadzorom američkih vlasti. Postavlja se pitanje ima li taj incident posljedice i za evropske avioprijevoznike i putnike, piše DW.

Zbog incidenta s Boeingom 737 MAX 9 koji se dogodio 6. januara američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) uvela je zabranu letova za 171 avion iz ove serije u SAD. Prema podacima službe za analizu zračnog saobraćaja Cirium, u svijetu je u upotrebi gotovo 215 aviona ovog tipa. Flota United Airlinesa uključuje 79 ovih letjelica, što je čini najvećom na svijetu. Alaska Airlines koristi 65 aviona ovog tipa.

Osim United Airlinesa i Alaska Airlinesa, Boeingom 737 MAX 9 između ostalih leti i Copa Airlines iz Paname. Aeromexico, Flydubai, kazahstanski zračni prijevoznik SCAT, Turkish Airlines, Icelandair i indonezijski prijevoznik Lion Air također su koristili nekoliko aviona Boeing 737 MAX 9. Lufthansa, prema riječima portparolke ove kompanije, ne koristi Boeing 737 MAX 9 i nije ga naručila.

Boeing 737 zabranjen i u Evropi

Evropska agencija za zrakoplovnu sigurnost (EASA) preuzela je američku zabranu letenja za Boeing 737 MAX 9, stoji u saopćenju EASA-e. Međutim, agencija dalje navodi da, prema njenim saznanjima, nijedan avioprijevoznik u državama članicama EASA-e ne koristi te letjelice u posebno zahvaćenoj konfiguraciji. Članice EASA-e su države EU-a te Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska. Britanska uprava za civilno zrakoplovstvo CAA također je izjavila da ovaj tip aviona nije u upotrebi u Velikoj Britaniji.

Boeing 737 MAX 9 proizvodi se u različitim verzijama koje se razlikuju po broju sjedišta. Odabere li se verzija s većim brojem sjedišta, povećava se broj potrebnih izlaza za slučaj opasnosti. Ovaj model je standardna verzija Boeinga 737 MAX 9. Postoje i verzije za mali broj putnika. Jedan takav model je koristila Alaska Airlines.

U konfiguraciji u kojoj je došlo do oštećenja izlaz u sredini kabine zamijenjen je držačem sjedišta, piše EASA. Ovu vrstu obično prihvataju aviokompanije koje lete s manjim brojem putnika. Ovdje taj dodatni izlaz nije nužan da bi se ispunili sigurnosni zahtjevi za evakuaciju, navodi se dalje.

Ploča za izlaz u nuždi pričvršćena je na avion s dvanaest priključaka. Četiri vijka sprečavaju okomito pomicanje. 

"Vrata su se pomaknula prema gore i odmaknula se od graničnika, uzrokujući pucanje držača", rekao je Klint Krukšanks (Clint Crookshanks), inžinjer iz NTSB-a.

Aviokompanije provjeravaju svoje flote

Avi kompanija Icelandair objavila je u ponedjeljak da nije pogođena zabranom letenja Boeing 737 MAX 9. 

"Potvrđeno je da je problem povezan s opremom koja nije dio Icelandairove konfiguracije Boeinga 737 MAX 9", citirala je novinska agencija Reuters portparola ove kompanije. Icelandair ima četiri aviona ovog tipa, no svi imaju izlaze za slučaj opasnosti.

Isto je i kada je riječ o verziji kojom leti Lion Air. Ipak, avioni ove kompanije zasad ostaju na zemlji. U jesen 2018. godine srušio se avion kompanije Lion Air 737-8 Max, a svi putnici i članovi posade su poginuli.

Turkish Airlines objavio je da provjerava svojih pet aviona. Dok se tehnička istraga ne završi i ne poduzmu mjere koje zahtijevaju vlasti, Turkish Airlines je odlučio povući iz prometa pet Boeinga 737 Max 9 iz svoje flote, objavio je informativni portal "aeroTELEGRAPH" citirajući portparola Turkish Airlinesa.

Trenutno se čini da bi identificirani nedostaci potencijalno mogli predstavljati ozbiljniji problem. Aviokompanija Alaska Airlines, kao i United Airlines, otkrila je labave vijke i dijelove za pričvršćivanje i na drugim avionima. NTSB se sada najprije koncentrira na letjelicu na kojoj se dogodio kvar, ali neće oklijevati dati sveobuhvatnije sigurnosne preporuke ako bude potrebno kako istraga bude napredovala, rekla je šefica agencije Dženifer Homendi (Jennifer Homendy).

"Moramo, prije svega, saznati šta se dogodilo s ovim avionom", rekla je Homendi. Ona je rekla da će, ako postoji veliki problem u cijelom sistemu ili u cijeloj floti, NTSB izdati hitnu sigurnosnu preporuku za rekonstrukciju i uvođenje promjena u avionu.

Posljedice na ugled Boeinga

Sigurnosni incidenti u posljednjih nekoliko godina postaju sve veći problem za ovu američku kompaniju. Prošlog decembra Boeing je dao uputu da se provjeri imaju li noviji 737 Max-Jets labavih spojeva.

Ranije je bilo problema zbog grešaka u proizvodnji kod dobavljača Spirit Aerosystems.

Šef Boeingovog velikog kupca Ryanaira, Majkl Oleri (Michael O'Leary), u intervjuu za "Financial Times" pozvao je američku kompaniju da poboljša kontrolu kvalitete. Ryanair upravlja flotom od 737 aviona. S flotom niskotarifnog prijevoznika sve je u redu, kaže Oleri. 

"Ali nam nije potreban ovakav kratkoročni problem s reputacijom", poručio je on.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti