SAOPĆENO

Ujedinjeni Arapski Emirati ukinuli vize za Kosovare

11.01.2024. 12:30 / Izvor: Agencije
kosovo

Ujedinjeni Arapski Emirati ukinuli su vize za građane Kosova pa će Kosovari moći slobodno ulaziti u tu zemlju.

Ujedinjeni Arapski Emirati ukinuli su vize za građane Kosova pa će Kosovari moći slobodno ulaziti u tu zemlju, priopćila je u četvrtak kosovska predsjednica Vjosa Osmani.   

Sporazum o ukidanju viza između Kosova i Ujedinjenih Emirata postignut je tijekom prošlomjesečnog sastanka kosovske predsjednice Osmani s predsjednikom  Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom i već je potpisan.

"Zahvaljujem predsjedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata što je prihvatio moj prijedlog o ukidanju viza za građane Kosova. Sporazum je postignut tijekom našeg sastanka prošlog mjeseca i već je potpisan, otvarajući put za više mogućnosti za suradnju između naših zemalja i građana", napisala je Osmani na platformi X.

Prije tjedan dana zemlje šengenskog europskog prostora unutar kojeg se na granicama ne pregledavaju putnicima dokumenti, ukinule su vizni režim za 1,8 milijuna stanovnika Kosova. To je u ponedjeljak učinila i Španjolska, jedina zemlja šengenskog prostora koja je nakon 1. siječnja zadržala vize za građane Kosova.

Kosovari smiju boraviti u tim zemljama 90 dana bez vize, i to u razdoblju od 180 dana.

Kosovo je bila posljednja zemlja zapadnog Balkana čijim su stanovnicima trebale vize za ulazak u "šengen", prostor koji je dobio ime po mjestu u Luksemburgu gdje je 1985. potpisan sporazum o prekograničnom slobodnom kretanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti