Britanski šef diplomatije

David Cameron: Razmišljamo o priznanju Palestine, Izrael je doživio neuspjeh

30.01.2024. 11:32 / Izvor: Agencije
britanija

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron izjavio je da je njegova zemlja bliže trenutku da formalno prizna palestinsku državu.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron izjavio je da je njegova zemlja bliže trenutku da formalno prizna palestinsku državu.

Cameron smatra da Palestincima treba dati takvu perspektivu da bi se podstakao mir na Bliskom istoku.

Palestinskom narodu bi se morao pokazati "nepovratni napredak" prema rješenju o dvije države, rekao je Lord Cameron.

"Kako se to bude dešavalo, mi ćemo, sa saveznicima, razmotriti pitanje priznavanja palestinske države, uključujući i Ujedinjene nacije. To bi mogla biti jedna od stvari koja pomaže da se ovaj proces učini nepovratnim", rekao je on konzervativnom Vijeću za Bliski istok.

Ministar vanjskih poslova je također pozvao Izrael da dozvoli veću humanitarnu podršku u Gazi i rekao da je "smiješno" da se vitalna britanska i druga pomoć šalje natrag na granicu.

"Ako nam posljednjih 30 godina nešto govori, to je priča o neuspjehu. Na kraju krajeva, to je priča o neuspjehu za Izrael jer da, imali su rastuću ekonomiju, da, imali su rastući životni standard, da, ulagali su u odbranu i sigurnost i zidove i ostalo, ali nisu mogli pružiti kakvu državu većina želi, ono što svaka porodica želi, a to je sigurnost. Samo priznavanjem tog neuspjeha i prepoznavanjem da će istinski mir i napredak doći kada su koristi od mira i napretka veće od koristi od povratka u borbu", rekao je Cameron.

Britanija već dugo podržava rješenje o dvije države, međutim, Cameron sugeriše da bi Britanija mogla dati formalno, diplomatsko priznanje palestinskoj državi, ne kao dio konačnog mirovnog sporazuma, već ranije, tokom samih pregovora.

Smatra da mora postojati nova palestinska vlast koja će se brzo uspostaviti s dobrim liderima sposobnim da upravljaju Gazom.

"Zajedno s tim, gotovo najvažnije od svega, je dati palestinskom narodu politički horizont kako bi mogli vidjeti da će doći do nepovratnog napretka ka rješenju o dvije države. Imamo odgovornost u vezi s tim jer bismo trebali početi definirati kako bi palestinska država izgledala, što bi obuhvatala, kako bi funkcionirala, i bitno je, razmotriti pitanje da dok se to dešava, mi s saveznicima ćemo razmotriti priznavanje palestinske države, uključujući i u Ujedinjenim narodima", rekao je Cameron.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti