Na norveškom arhipelagu

Banka iz BiH predala poljoprivredna sjemena na čuvanje na Arktiku

28.02.2024. 07:50 / Izvor: Nezavisne novine
banke

Među novim saradnicima su banke sjemena iz Bosne i Hercegovine, Kameruna, Indonezije, Kazahstana, Kenije, Madagaskara, Nigerije i Zambije.

Arktički trezor u Norveškoj, koji je izgrađen za čuvanje globalnih poljoprivrednih kultura da bi bilo spriječeno njihovo izumiranje, dobio je jučer sjemena usjeva od do sada najvećeg broja novih saradnika, saopštila je organizacija Crop Trust koja upravlja objektom zajedno sa norveškim vlastima.

U saopštenju se navodi da su sjemena biljaka isporučile 23 banke sjemena, od kojih je devet to učinilo prvi put, što je najveći broj novih saradnika u jednom danu od osnivanja trezora, prenio je Reuters.

Među novim saradnicima su banke sjemena iz Bosne i Hercegovine, Kameruna, Indonezije, Kazahstana, Kenije, Madagaskara, Nigerije i Zambije.

U pošiljci bila su sjemena usjeva kao što su grah, ječam, kukuruz, riža, proso i sirak.

Sa najnovijim pošiljkama, 111 banaka sjemena iz 77 zemalja čuva se na Svalbardu u Norveškoj, saopštilo je norveško ministarstvo za poljoprivredu i hranu.

Trezor se nalazi na Svalbardu, norveškom arhipelagu koji se nalazi između norveškog kopna i Sjevernog pola, a osnovan je 2008. godine kao mjesto čuvanja za svjetsku genetsku banku biljaka da bi se spriječilo izumiranje biljnih vrsta usljed ratova, bolesti i klimatskih promjena.

Sjeme se čuva na temperaturi od minus 18 stepeni Celzijusovih.

Trezor je primio biljne uzorke iz cijelog svijeta i odigrao je ključnu ulogu između 2015. i 2019. godine u obnovi biljnih vrsta ugroženih tokom rata u Siriji, prenosi Tanjug.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti