400 učesnika iz 70 zemalja

Počeo XI Global Baku Forum pod nazivom "Kako popraviti podijeljeni svijet"

14.03.2024. 08:30 / Izvor: N1
foum

Na jedanaest panela, od danas do 16. marta, učesnici foruma će istražiti pitanja prijetnji globalnoj sigurnosti, miru, zdravlju.

Forum nazvan “Kako popraviti podijeljeni svijet” (“Fixing the fractured world”) i ove godine okuplja oko 400 učesnika iz 70 zemalja, uključujući sadašnje i bivše šefove država i vlada, Nobelovce, međunarodne organizacije i civilno društvo. U subotu je planiran panel na kojem će se govoriti o regionalnim perpektivama, EU I njenim susjedima.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja učesnicima foruma obratio se predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, a prisustvovala je i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja će se obratiti i na panelu “U ratu i mir: vraćanje realnoj politici” (“On War and Peace: The Return od “Realpolitik”).

Na jedanaest panela, od danas do 16. marta, učesnici foruma će istražiti pitanja prijetnji globalnoj sigurnosti, miru, zdravlju, raspravljat će se o klimatskoj pravdi, budućnosti Afrike i ciljevima za COP29.

Raspravljat će se o faktorima koji prijete novom svjetskom poretku, uključujući sigurnosna pitanja, izglede za osiguranje mira i izgradnju stabilnosti u podijeljenom svijetu. Osim toga, forum će se baviti sukobima koji potresaju svijet i velikim prijetnjama, uključujući izazove povezane s klimom, hranom i nuklearnom sigurnošću. Istovremeno, fokus će biti i na ulogama vojnih i ekonomskih saveza u globalnom upravljanju, regionalnim perspektivama, odnosima s Evropskom unijom i njenim susjedima, politici za mlade, načinima povećanja otpornosti na globalne izazove, nejednakost, nedostatak prirodnih resursa, migracije, a govorit će se I o umjetnoj inteligenciji, dronovima i kibernetičkom oružju.

Ambasador BiH u UN-u i bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija moderirat će dva panela, a među učesnicima između ostalih najavljeni su bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, bivši predsjednici Crne Gore i Srbije, Milo Đukanović i Boris Tadić.

Cilj odžavanja XI Global Baku Foruma je prenijeti mudrost i iskustvo svojih najistaknutijih članova i učesnika u otvorenoj raspravi, kako bi učili iz prošlosti, procijeniti sadašnjost i zamišljati budućnost, poruka je organizatora “Nizami Ganjavi međunarodnog centra”.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti