Kako se osigurati od velikih gubitaka

Rušenje mosta u Baltimore-u i uticaj na međunarodni pomorski transport

28.03.2024. 12:45 / Izvor: Akta.ba
terminal

Veliki dio mosta Francis Scott Key u Baltimoreu srušio se u utorak, 26. marta ujutro, nakon što se kontejnerski brod sudario s njim zbog tehničkih problema.

Veliki dio mosta Francis Scott Key u Baltimoreu srušio se u utorak, 26. marta ujutro, nakon što se kontejnerski brod sudario s njim zbog tehničkih problema. Incident uzrokuje ozbiljne poremećaje, jer ruševine mosta blokiraju plovni put koji vodi do luke. To ima ozbiljne posljedice za jednu od najprometnijih luka na istočnoj obali SAD-a.

Luka Baltimore je objavila da je trenutno zatvorena za ulazni i izlazni brodski saobraćaj, što će utjecati na usluge transporta tereta putem ove rute. Kontejnerski brod još uvijek je zaglavljen na jednom od stubova mosta, a stručnjaci kažu da bi moglo trebati nekoliko sedmica da se uklone ruševine sa nosive strukture. Nema jasnih naznaka od Luke Baltimore koliko će vremena biti potrebno da se očisti ruševina mosta i ponovo otvori plovni kanal.

Do daljnjeg, sve usluge kontejnerskih, RO/RO i automobilskih usluga za sve prevoznike prema i od glavnih terminala Baltimorea su obustavljene, sve dok kanal ostane zatvoren. Vodeći brodari već su odgovorili preusmjeravanjem prvih brodova na druge luke u tom području.

Brodari su takođe proglasili "višu silu" (force majeure), što će rezultirati višim tarifama i dodatnim troškovima. Tim cargo-partnera u SAD-u je u bliskom kontaktu s brodarima i radi na rješenjima i alternativnim rutama preko drugih luka.

Gore navedene okolnosti još jednom u prvi plan donose važnost osiguranja robe u transportu.

Transportno osiguranje pruža sveobuhvatnu zaštitu za robu tokom cijelog procesa transporta, od početka do krajnje destinacije, osiguravajući kompenzaciju u slučaju gubitka ili oštećenja do potpune fakturne vrijednosti osigurane robe. cargo-partner nudi dvije glavne opcije: osiguranje pojedinačnih pošiljki i godišnja polisa. Osiguranje pojedinačnih pošiljki omogućuje osiguranje specifičnih pošiljki na zahtjev kupca, dok godišnja polisa pruža praktičnost za veći obim poslovanja, minimizirajući administrativne troškove. Osim toga, godišnja polisa osigurava sve pošiljke bez dodatnih troškova i omogućuje fleksibilno plaćanje premije.

Iako postoji određena odgovornost prijevoznika, u ovom slučaju brodara za štetu i gubitak robe prema međunarodnim konvencijama, ta odgovornost je ograničena. Stoga, kako bi se osigurala puna nadoknada u slučaju štete ili gubitka, preporučuje se zaključivanje polise transportnog osiguranja. Uz to, preporučuje se dodatno transportno osiguranje kako bi se osigurala potpuna zaštita od mogućih rizika, s obzirom na ograničenja odgovornosti prema međunarodnim pravilima. cargo-partner nudi usluge osiguranja robe po principu “all-risks” čija polisa pruža mnoge prednosti, pogotovo u slučaju proglašavanja “više sile” (force majeure), čime se prijevoznik ogradi od svake odgovornosti za nastalu štetu.

Transportno osiguranje prilagođava se individualnim potrebama kupca i pokriva različite vrste prijevoznih rizika širom svijeta. Pokriveni rizici uključuju osnovne štete poput nesreća prijevoznih sredstava, vatrenih ili eksplozivnih incidenata, kao i dodatne štete poput gubitka, lomljenja, vlažnosti i prljanja. Važno je napomenuti da postoje izuzeci, kao što su namjerno loše postupanje s teretom ili nedovoljno pakiranje, te je stoga preporučljivo dodatno transportno osiguranje kako bi se osigurala potpuna zaštita od potencijalnih rizika.

O cargo-partneru

cargo-partner je pružalac punog spektra info-logističkih usluga koji nudi sveobuhvatan portfolio usluga avio, pomorskog, cestovnog transporta i rješenja za skladištenje. Sa više od 40 godina iskustva u informacijskoj tehnologiji i optimizaciji lanaca snabdijevanja, kompanija dizajnira usluge po mjeri za širok spektar industrija kako bi stvorila konkurentne prednosti za svoje klijente širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je ostvario promet od preko 2,06 milijardi eura u 2022. godini i trenutno zapošljava više od 4.000 ljudi širom svijeta. Od januara 2024. godine, cargo-partner je član grupe Nippon Express.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti