Pad novčanih rezervi

Smanjene ambicije: Šta se dešava s najvećim saudijskim razvojnim projektom?

11.04.2024. 10:10 / Izvor: Bloombergadria.com
Saudija

Novčane rezerve državnog imovinskog fonda pale su na 15 milijardi dolara u septembru - najniži nivo od 2020. godine.

Saudijska Arabija smanjila je svoje srednjoročne ambicije za razvoj pustinje Neom, najvećeg projekta u okviru planova prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana za diverzifikaciju ekonomije ovisne o nafti, prema izvorima upućenim u to pitanje.

Vlada se u jednom trenutku nadala da će do 2030. imati 1,5 miliona stanovnika koji će živjeti u The Lineu, raskošnom, futurističkom gradu koji planira sadržavati i nekoliko nebodera prekrivenih ogledalima. Sada, dužnosnici očekuju da će do tog vremena u kompleksu biti smješteno manje od 300.000 stanovnika, prema izvoru upoznatom s tim pitanjem.

Dužnosnici su dugo govorili da će se The Line graditi u fazama te da će u konačnici pokriti dio pustinje duž obale od 170 kilometara. Međutim, s najnovijim povlačenjem, dužnosnici očekuju da će do 2030. biti dovršeno samo 2,4 kilometra projekta, rekao je izvor upoznat s tim pitanjem, koji je zamolio za anonimnost s obzirom na to da informacije nisu javne.

Kao rezultat toga, najmanje jedan izvođač počeo je otpuštati dio radnika koje zapošljava na gradilištu, prema dokumentu u koji je Bloomberg imao uvid.

Predstavnici Neoma i Fonda za javna ulaganja kraljevstva, glavnog subjekta koji posjeduje i finansira projekt, odbili su komentirati.

Bloomberg

Prestolonasljednik Muhamed namjerava da Neom, 1,5 biliona dolara vrijedan razvojni projekt na obali Crvenog mora, bude primjerak koji će transformirati ekonomiju njegove zemlje i služiti kao poligon za testiranje tehnologija koje bi mogle revolucionirati svakodnevni život.

Uz The Line, Neomovi planovi uključuju industrijski grad, luke i razvoj turizma. Također bi trebao biti domaćin Zimskih azijskih igara 2029. u planinskom odmaralištu Trojena.

S druge strane, rad se nastavlja na drugim dijelovima šireg projekta Neom i dužnosnici su zadržali svoje opće ciljeve za The Line, rekli su izvori upoznati s tim pitanjem. Naprimjer, još jedan razvojni projekt unutar Neoma, koji pretvara otok u Crvenom moru u luksuznu turističku destinaciju poznatu kao Sindalah, trebao bi biti otvoren ove godine.

Povlačenje The Linea dolazi jer državni fond kraljevstva tek treba odobriti budžet Neoma za 2024., rekli su izvori upoznati s tim pitanjem.

To pokazuje da finansijska stvarnost biliona dolara ulaganja počinje izazivati ​​zabrinutost na najvišim nivoima saudijske vlade dok pokušava ispuniti svoj ambiciozni program Vision 2030, sveobuhvatnu inicijativu, čiji je zadatak diversifikacija ekonomije kraljevstva.

Dužnosnici su već rekli da će neki od projekata navedenih u tom programu biti odgođeni nakon 2030.

Potrebno je duže vremena za "izgradnju tvornica, čak i obezbjeđenje dovoljnih ljudskih resursa", rekao je ministar finansija Mohammed Al Jadaan u decembru. ''Odgoda, odnosno produženje nekih projekata poslužit će ekonomiji''.

Prostrana metropola

Ambicije za The Line privukle su pozornost gradskih planera i arhitekata iz cijelog svijeta. Prikazi su pokazali da je prestolonasljednik zamislio grad koji je duži od udaljenosti između New Yorka i Philadelphije i da je sav sadržan unutar ogledalnih struktura koje bi bile više od Empire State Buildinga.

U jednom trenutku, dužnosnici su se nadali da će The Line primiti prve stanovnike ove godine.

No umjesto toga glavni uspjeh Neoma do sada bio je razvoj više od osam milijardi dolara vrijednog projekta izgradnje solarnih i vjetroelektrana koje će se koristiti za stvaranje takozvanog zelenog vodika.

Kraljevstvo se nada da može postati jedan od najvećih svjetskih proizvođača takvog goriva jer nastoji smanjiti svoju ovisnost o prodaji nafte.

Najnoviji napori da se smanji doseg projekta dolaze u trenutku kada Javni investicijski fond procjenjuje niz opcija za prikupljanje gotovine - uključujući ubrzanje prodaje duga i ustrojavanje dioničkih ponuda u svojim kompanijama iz portfelja, izvijestio je Bloomberg News.

Novčane rezerve državnog imovinskog fonda pale su na 15 milijardi dolara u septembru - najniži nivo od 2020., najranije godine za koju su dostupni podaci.

Godine 2022. prestolonasljednik Mohammed rekao je da se očekuje da će prva faza Neoma koštati 1,2 biliona rijala (320 milijardi dolara) do 2030.

Očekuje se da će polovica toga doći iz PIF-a, kojim de facto vladar predsjedava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti