Optimizacija lanaca opskrbe

cargo-partner pruža prilagođene usluge skladištenja za različite industrije

25.04.2024. 10:28 / Izvor: Akta.ba
cargo

Međunarodni pružalac usluga transporta i logistike nastavlja dokazivati svoju posvećenost pružanju inovativnih rješenja.

Međunarodni pružalac usluga transporta i logistike nastavlja dokazivati svoju posvećenost pružanju inovativnih rješenja prilagođenih potrebama različitih industrija. Sa ​​strateški smještenim skladištima diljem svijeta, cargo-partner nudi specijalizirane usluge dizajnirane za optimizaciju lanaca opskrbe i poboljšanje operativne učinkovitosti svojim klijentima.

Slovačka: Visokotehnološka logistika za dobavljača automobilskih dijelova

U Slovačkoj je cargo-partner proširio saradnju s dugoročnim klijentom, globalnim visokotehnološkim proizvođačem koji isporučuje komponente za električne automobile. Glavni izazov klijenta sastojao se od koordiniranja transporta s njihova četiri proizvodna mjesta u Slovačkoj, Mađarskoj i Španiji do njihovog OEM partnera u Njemačkoj, uključujući i povrat praznih kontejnera za male dijelove (KLT).

Kako bi se olakšao ovaj proces, centralni centar za skladištenje i distribuciju postavljen je u cargo-partnerovom iLogistics centru u Dunajskoj Stredi, koristeći se opsežnom cestovnom mrežom cargo-partnera diljem Europe. Danas cargo-partner obrađuje oko 180 narudžbi dnevno za dobavljača automobilskih dijelova. To uključuje dnevne dostave upravljačkih sistema iz proizvodnih pogona klijenta do skladišta cargo-partnera, kao i skladištenje, izlazne narudžbe prema distribucijskim zahtjevima OEM-a, repakiranje i pranje KLT-a korištenjem vlastitog uređaja za pranje u skladištu - sve prema strogim automobilskim OEM standardima.

cargo

 

Hong Kong: Posebno rješenje za e-trgovinu za dva maloprodajna brenda

Tim u Hong Kongu uspostavio je posebni centar za e-trgovinu unutar 13.000 m² skladišta cargo-partnera. Kompletno rješenje za e-fullfilment stvoreno je za dva poznata maloprodajna brenda iz Koreje koji prodaju svoje proizvode putem nekoliko platformi za e-trgovinu poput Shopify-a ili HKTVmall-a, najveće internet trgovine u Hong Kongu. Saradnja se pokazala posebno izazovnom jer se proizvodi prodaju 24 sata dnevno i kratko vrijeme potrebno za premještanje zaliha od prethodnih operatora do novog skladišta. Ipak, cargo-partner je uspješno obavio tranziciju - uz samo jedan izgubljeni poslovni dan - kao i integracijom sistema upravljanja skladištem kupaca.

Prijenos zaliha odvijao se vikendima i praznicima, a lokalni tim skladišta uspješno je integrisao preko 800 jedinica zaliha i materijala za pakiranje na preko 450 m². Od tada, tim obrađuje do 3.000 B2C internet narudžbi dnevno, što dokazuje sposobnost kompanije da pruži brza, prilagođena rješenja za kupce i njihov posao e-trgovine.

Njemačka: Besprijekorno upravljanje lancem snabdijevanja za proizvodnju bicikala

U svom iLogistics centru u Sottrumu pored Hamburga, cargo-partner pruža integrisana logistička rješenja za kupca koji proizvodi visokokvalitetna trkača bicikla. Kompanija uvozi ključne proizvodne dijelove iz Azije pomorskim putem, što zahtijeva precizno upravljanje inventarom i praćenje serija u svrhu proizvodnje. Radni proces u Sottrumu precizno je podešen kako bi se nosio tim pojedinostima.

Od praćenja kontejnera do nadzora prihvata kontejnera na terminalu i naknadnog prijema u skladištu u Sottrumu, cargo-partner osigurava besprijekornu tranziciju. Fleksibilne opcije carinjenja dostupne su na terminalu i u skladištu (putem T1). Osim toga, cargo-partner osigurava preciznu kontrolu inventara, redovito provjeravajući reference, serije i carinske informacije kako bi se garantovalo da pravi proizvodi promptno stignu do proizvodnje. Roba se priprema i dostavlja u usklađenosti s proizvodnim ciklusima, uz istodobno rukovanje carinskim i necarinskim dijelovima.

cargo

Hrvatska: Učinkovita podrška za e-trgovinu za distributera igračaka

U Hrvatskoj, cargo-partner sarađuje s vodećim distributerom igračaka, pružajući učinkovitu logističku podršku e-trgovini iz svog iLogistics centra u Zagrebu. Suočen s čestim sezonskim špicama s preko 500 narudžbi dnevno, klijent je tražio sveobuhvatne usluge, uključujući carinsku deklaraciju, pakiranje i repakiranje robe, uz obećanje dostave unutar 24 sata, kako je obećano na web stranici kompanije.

cargo-partner je implementirao pojednostavljeni proces carinske obrade, pakiranja, repakiranja i sastavljanja promotivnih stalaka, osiguravajući tačnost i učinkovitost na svakom koraku. Poseban tim osigurava pravovremeno kompletiranje narudžbi, dok sofisticirana EDI veza minimizira ručni administrativni rad i olakšava hiljade razmjena podataka svakodnevno. Zahvaljujući logističkoj podršci cargo-partnera, distributer igračaka postigao je poboljšanu operativnu učinkovitost, što im omogućuje fokusiranje na svoje glavne poslovne ciljeve optimizacije nabave i povećanja prodaje. Kao rezultat toga, kompanija je uspjela proširiti svoj doseg, zadržavajući svoj ugled za pravovremenu dostavu i izvanrednu uslugu.

Austrija: Optimizirana logistika rezervnih dijelova za proizvođača strojeva

U Austriji, cargo-partner je pomogao međunarodnom proizvođaču mašina u centralizaciji logistike rezervnih dijelova koristeći najsavremenije objekte u cargo-partner iLogistics centru Fischamend blizu aerodroma u Beču. Konsolidirajući logistiku rezervnih dijelova na centralnoj lokaciji, proizvođač sada ima koristi od pojednostavljenog procesuiranja narudžbi, produženog vremena za dostavu za kupce kao i hitnih narudžbi za vrijeme državnih praznika.

Ključni zahtjevi uključivali su zaštićeno skladištenje od UV zraka i prašine za male dijelove, kao i skladištenje paleta, dugih i teških roba, održavanje stalne razine vlage. Osim toga, zaštićeni utovar i istovar putem bočnih i stražnjih ulaza bili su bitni elementi koje je pružio iLogistics centar Fischamend. Tokom tromjesečnog razdoblja, cargo-partner je besprijekorno prebacio 27.000 jedinica zaliha iz više proizvodnih objekata u njihov logistički centar bez ijedne greške.

O cargo-partneru

cargo-partner je pružalac punog spektra info-logističkih usluga koji nudi sveobuhvatan portfolio usluga avio, pomorskog, cestovnog transporta i rješenja za skladištenje. Sa više od 40 godina iskustva u informacijskoj tehnologiji i optimizaciji lanaca snabdijevanja, kompanija dizajnira usluge po mjeri za širok spektar industrija kako bi stvorila konkurentne prednosti za svoje klijente širom svijeta. Osnovan 1983. godine, cargo-partner je ostvario promet od preko 2,06 milijardi eura u 2022. godini i trenutno zapošljava više od 4.000 ljudi širom svijeta. Od januara 2024. godine, cargo-partner je član grupe Nippon Express.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti