Tešanjska firma proizvodi za Versace, Cavali, Dolce&Gabbana…

13.02.2018. 12:27 / Izvor: zosradio.ba
Tešanjska firma proizvodi za Versace, Cavali, Dolce&Gabbana…

Svojim kapacitetima, kvalitetom, cijenom i rokom isporuke Contessa nema problema sa plasmanom.

Tokom 19 godina Contessa iz Tešnja je proizvela preko 2 miliona različitih odjevnih predmeta, isključivo na zahtjevno evropsko tržište. Proizvode isporučuju i takvim imenima kao što su: Versace, Cavali, Dolce&Gabbana, Diadora, Sportalm, Moschino, Uni&forma, Goretex i drugi.

Svojim kapacitetima, kvalitetom, cijenom i rokom isporuke Contessa nema problema sa plasmanom, nego šta više ima problema da prihvati nove upite, a da ne naruši postojeće obaveze.

Proizvodni kapaciteti su kontinuirano obnavljani i modernizovani, od banke je kupljena hala, a prošle godine je realizovana značajnija investija u građevinske objekte, mašine i proizvodni softver. Izgrađeno je novih 700 m2 proizvodno skladišnog prostora (ukupno 2200 m2), kupljene nove mašine. Ukupna vrijednost investicije iznosi preko 300 000 KM.

Danas se na 6 proizodnih linija proizvode tri grupe proizvoda: sportska odjeća sa posebnim karakteristikama, specijalna odjeća i proizvodi za namještaj (stolice, fotelje i sl.). Od ukupne proizvodnje 99% proizvoda ide do stranog kupca direktno, ili preko namještaja koje Contessini kupci izvoze.

Kupac sportske opreme iz Italije je jedan od najvećih svjetskih inovataora u ovoj oblasti. Jedna od karakteristika sportske opreme je da u bilo kakvim temperaturnim uslovima odjeća sprečava gubitak energije (toplote) sportiste.

Proizvodni softver obezbjeđuje da nakon skeniranja i pakovanja proizvoda u ambalažu kupac istog momenta ima informaciju o tome jer ima pristup on-line.

Da bi se opstalo u ovakvoj proizvodnji zasigurno se mora obezbjediti kavlitetna oprema, obučeni radnici i njihov odnos odnos prema poslu, fleksibilnost i besprijekoran kvalitet uz poštivanje rokova izrade.

Direktor Rizo Ajanović priča za Zos Radio da je jedna firma iz Austrije bila njihov kupac, a potom je kupila jednu fabriku bez nadoknade u Bugarskoj uz uslov da zaposli određen broj radnika. Tamo su prenijeli proizvodnju. Sada su se preko ambasade njihove zemlje zainteresovali za obnovu saradnje, jer im očito ne ide u Bugaskoj. Bili su iznenađeni kada su vidjeli kakvim kapacitetima raspolaže Contessa i kakve kupce ima.

Inače, firma je osnovana i registrovana 1997. godine u iznajmljenom prostoru nekadašnje Tvornice čarapa Tešanj, a proizvodnja je počela već 1998. godine. Ideja je nastala u Njemačkoj kada je jedan njemački proizvođač odlučio da proizvodnju preseli u ovaj grad. Proizvodnja je počela sa dvadesetjednim radnikom da bi ubrzo bilo primljeno još 62 radnika. Contessa je proizvodila finu zimsku odjeću od čohe. Proizvodni program se širio proizvodnjom gornjih odjevnih proizvoda od laganijih materijala. U periodu od 2001. do 2004. godine kompanija je proizvodila i odjevne proizvode od kože, da bi nakon toga svoj razvoj usmjerila na dva programa: sportska odjeća i službena odjeća (uniforme).

Contessa (stilizovana skraćenica od konfekcija Tešanj), danas zapošljava oko 190 radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti