Turska uložila više od 250 miliona eura u BiH

04.08.2021. 08:23 / Izvor: N1
Turska uložila više od 250 miliona eura u BiH

Loše koncipirana politika i nekonkretni ekonomski prijedlozi razlog su zbog kojeg BiH, za razliku od susjeda nema značajniju trgovinski razmjenu sa Turskom.

Loše koncipirana politika i nekonkretni ekonomski prijedlozi razlog su zbog kojeg BiH, za razliku od susjeda nema značajniju trgovinski razmjenu sa Turskom, iako se u javnosti to drugačije percipira smatraju analitičari. Dostupni podaci govore da je do sada Turska investirala više od 250 miliona eura u BiH, a TIKA realizovala projekte u iznosu od 150 miliona eura.

Prema podacima VTK BiH Turska je do sada uložila 250 miliona eura u BiH. Investicije su bile iz raznih oblasti, a samo u proteklih šest mjeseci ukupan iznosi vanjskotrgovinske razmjene bio je 650 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 33 posto. Najviše smo izvozili željezo i čelik, masnoće i ulje, papir i namještaj, dok smo najviše uvozili odjeću i pribor za odjeću, mašine i mehaničke uređaje, plastiku i pvc proizvode.

Strane investicije

"Najznačajnije investicije koje su premašile preko 1.600 zaposlenih su one u Natron Maglaj, lukavačku Sodu, te u bankarski sektori kroz Turkish Ziraat banka", rekao je Momčilo Komljenović iz VTK BiH.

Turska nije u prvih deset zemalja ekonomski važnih za BiH, podsjeća ekonomista Admir Čavalić.

"Po pitanju stranih direktnih investicija, ako se posmatra period od ‘94.godine do danas, Turska se nalazi na 11 mjestu, oko 400 miliona KM je investirano", rekao je Čavalić.

No, Čavalić podsjeća i da je turska podrška mnogo šira u smislu vaninvesticionog ulaganja, što je gotovo jednako iznosu investicija.

"Hemijska drvna industrija, bankarski sektor to su vrlo uspješne kompanije koje predstavljaju kičmu razvoja domaće privrede što znači da su turska ulaganja specifična, prije svega ekonomski motivirana i nastoje da opravdaju dato ulaganje", istaknuo je Čavalić.

Aktuelnu podaci daleko su od milijardu dolara trgovinske razmjene , cilj koji je zacrtao turski predsjednik tokom martovske posjete kolektivnog šefa BiH. Tada se po ko zna koji put spomenula i izgradnja autoputa Beograd – Sarajevo

"Mislim da svako onaj ko je do danas sumnjao u to može da bude siguran i da će taj projekat naravno biti realizovan", rekao je u martu Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Izvoz mesa

Dok se potpuna realizacija ne desi, na čekanju su i pregovori oko izvoza mesa u Tursku jer u prvoj polovini ove godine, kako ističu iz VTK-a nije bilo izvoza, a od prvog avgusta na snazi je i novi Ugovor o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske. Za razliku od mesa, druga priča je sa poljoprivrednim prroizvodima

"Kada je upitanju izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Tursku, ona je tu u prednosti što se Turske tiče, i nama je drago zbog te činjenice", ranije je kazao Bekir Pakdemirli, ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Turske.

Poljoprivreda, ali i obrazovanje, zdravstvo kultura i drugi segmenti u fokusu su djelovanja Turske razvojne agencije što govori o širini turskih neinvesticionih ulaganja. Posljednji je višemilionski projekat obnove krova Memorijalnog centra i izgradnje muzeja u Potočarima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti