U Službenim novinama objavljen "Korona zakon": Sutra stupa na snagu

08.05.2020. 16:02 / Izvor: Akta.ba
U Službenim novinama objavljen 'Korona zakon': Sutra stupa na snagu

Ono što je interesantno je Član 4. Zakona koji se odnosi na subvencioniranje poslovni subjekata po kojem je određena subvencija od 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom.

U Službenim novinama FBiH danas je objavljen Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica tzv. „KoronaZakon“. Zakon će sutra stupiti na snagu.

Ono što je interesantno je Član 4. Zakona koji se odnosi na subvencioniranje poslovni subjekata po kojem je određena subvencija od  244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom počevši od obračuna i isplate bruto plaće za april 2020. godine i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće.

„Subvencioniranje doprinosa za svakog zaposlenog vrši se na način da se za penziono-invalidsko osiguranje usmjerava 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM, ukoliko u mjesecu za koji se vrši obračun plaće imaju pad ostvarenog prometa 20 osto i više u odnosu na ostvareni promet u istom mjesecu 2019. godine“, navedeno je u Zakonu.

Ostvareni promet  privrednih subjekata utvrđivat će Federalno ministarstvo finansija - Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine na osnovu podataka o evidentiranom prometu putem fiskalnih sistema na serveru Porezne uprave.

„Pravo na subvencioniranje doprinosa u skladu sa odredbama ovog zakona imaju i poslovni subjekti koji shodno propisima o fiskalnim sistemima nisu u sistemu fiskalizacije“, navedeno je u Zakonu.

Kako se dalje navodi, za samostalne poduzetnike i poslovne subjekte u niskoakumulativnim djelatnostima za koje su propisane osnovice manje od najniže bruto plaće subvencioniranje doprinosa za april tekuće godine i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i plaćanje doprinosa i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće vrši se u visini iznosa doprinosa utvrđenih na propisane mjesečne osnovice za tekuću godinu.

„Pravo na subvencioniranje doprinosa imaju poslovni subjekti i poduzetnici uz uslov da su izmirene obaveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno sa februarom 2020. godine“, piše u tekstu Zakona.

Podsjećamo, ovaj Zakon je izazvao buru reakcija. Pojedini smatraju kako je on zakasnio i kako će zahvaljujući njemu još više radnika biti otpušteno, te je pitanje koga će spasiti ovaj zakon. Drugi opet smatraju ga kao dobro rješenje.

Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) smatra kako ovakvo zakonsko rješenje neće radnike koji su dobili otkaz vratiti na posao i neće zaustaviti dodatna otpuštanja. 

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti