UPP traži da se pošte odreknu 1,8 KM za pošiljke iz inostranstva

22.07.2020. 09:24 / Izvor: Nezavisne novine
UPP traži da se pošte odreknu 1,8 KM za pošiljke iz inostranstva

U Agenciji za poštanski promet BiH kažu da naplata 1,8 KM za pismene pošiljke iz inostranstva nije u koliziji s odredbama domaćeg i međunarodnog zakonodavstva.

Udruženje privatnih poštanskih operatera (UPP) u Bosni i Hercegovini zatražilo je od Agencije za poštanski promet BiH i tri javna poštanska operatera da odustanu od inicijative da se Bosna i Hercegovina izuzme iz odredaba članova 15 i 20 Svjetske poštanske konvencije, odnosno da javni operateri odustanu od pokušaja legalizacije naplate 1,8 KM za međunarodne dolazeće pismonosne pošiljke. 

"Činjenica je da tri javna poštanska operatera u Bosni i Hercegovini vrše naplatu naknade u iznosu od 1,8 KM za međunarodne dolazeće pismonosne pošiljke. Navedene pošiljke su po Svjetskoj poštanskoj konvenciji izuzete od obaveze plaćanja naknade, pa je jasno da javni poštanski operateri nelegalno vrše ovu naplatu", naveli su iz Udruženja privatnih poštanskih operatera u BiH u dopisu Komisiji za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda BiH, koja je to pismo "primila k znanju".

U UPP-u naglašavaju da je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u skladu s aktima Svjetske poštanske unije po službenoj dužnosti provela nadzor javnog operatera "Hrvatska pošta" iz Zagreba i donijela rješenje kojim se javnim operaterima zabranjuje naplata duple poštarine za međunarodne odlazeće pošiljke do dva kilograma.

U suštini, privatni poštanski operateri se bune što tri javna poštanska operatera, odnosno "BH pošte", "Pošte Srpske" i "Hrvatska pošta Mostar" za dostavu uglavnom robe naručene preko interneta naplaćuju 1,8 KM. Kako UPP ističe u pismu, ta naknada od 1,8 KM je često veća od vrijednosti samog paketa, s tim da je nelegalna jer je poštarina već plaćena odlaznoj pošti.

"Mi smo u neravnopravnom položaju. Konkretno, direktno nas ne dotiče to što javni operateri naplaćuju tu naknadu, ali i mi isto radimo te pošiljke i ne naplaćujemo kao oni. Tražimo samo iste uslove i ništa više", rekli su nam u UPP-u, dodajući da je i više nego očigledno da se naplatom 1,8 KM krše zakoni i međunarodne konvencije.

U Agenciji za poštanski promet BiH kažu da naplata 1,8 KM za pismene pošiljke iz inostranstva nije u koliziji s odredbama domaćeg i međunarodnog zakonodavstva u oblasti poštanskog saobraćaja, dok u JP "Pošte Srpske" ističu da su u cilju povećanja bezbjednosti i kvaliteta u prenosu pošiljaka donijele odluku da sve obične pismonosne pošiljke u uvozu koje sadrže robu evidentiraju pojedinačno. 

"To znači da 'Pošte Srpske' sve pismonosne pošiljke s robom koje prispijevaju neevidentirane od momenta preuzimanja pa do uručenja primaocima pojedinačno evidentiraju, te na taj način povećavaju sigurnost u prenosu navedenih pošiljaka", kažu u "Poštama Srpske", ističući da naplata dodatne poštarine nije u suprotnosti sa domaćim niti međunarodnim aktima.

Prema nezvaničnim informacijama, Agencija za poštanski saobraćaj BiH od Ministarstva transporta i komunikacija BiH zatražila je da se podnese inicijativa Kongresu Svjetske poštanske unije da se BiH izuzme akata Svjetske poštanske konvencije, koja kaže da se ne smije dva puta naplaćivati poštarina.

Rok za dostavu ove inicijative Kongresu Svjetske poštanske unije istekao je 10. juna, ali BiH je nije podnijela nadajući se da će imati dodatni rok zbog problema sa virusom korona, a i zbog činjenice da se još ne zna kada će i na koji način zasjedati ovaj kongres.

Ipak, Ministarstvo transporta i komunikacija BiH zatražilo je od Agencije za poštanski saobraćaj da precizira zakonski osnov za podnošenje inicijative, uz napomenu da ukoliko se ocijeni da je za podnošenje inicijative preduslov izmjena zakona u BiH, da će se ta inicijativa smatrati preuranjenom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti