Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Upute građanima koji žive u blizini klizišta

27.05.2014. 13:14 / Izvor: Fena

Društvo za geotehniku u Bosni i Hercegovini izdalo je uputstvo za građane BiH koji žive na područjima zahvaćenim klizištima u kojem je navedeno da ukoliko građani imaju kopani bunar i porast nivoa vode u bunaru, trebaju odmah crpiti vodu do dna i tako obarati nivo podzemne vode u okolini jer što je niži nivo vode u bunaru, to je veći depresioni lijevak i veća čvrstoća tla u okolini bunara.

"Površinske vode na padini treba odvesti što kraćim putem niz padinu. Poželjno je da se kanali pripreme prije padavina, a najbolji su od betonskih kanalica ili betonski kanali, ali mogu pomoći i zemljani kanali", rečeno je u uputstvu Društva za geotehniku BiH. Također, kanale treba raditi tako da što više obuhvate slivno područje padine.

Najbolje je odvodne kanale postaviti u prodolinskim zonama reljefa, a ako je moguće, poželjno je površinske vode izvesti kanalima izvan potencijalne klizne površine. Pukotine nastale klizanjem treba zapuniti glinovitim tlom, a nikako šljunkom ili pijeskom, i tako spriječiti infiltraciju vode u tlo. Padine moraju biti uređene i kultivisane. Očišćene od šiblja i korova. Poželjne su padine uravnoteženog nagiba, bez erozionog dejstva. U slučaju erozije potrebno je postaviti drvene trupce okomito na bujični tok.

U uputstvu se navodi da su šume korisne jer u toku intenzivnih padavina, šume i šumska stelja prime veliku količinu vode i tako imaju ulogu amortizera i balansiraju sadržaj vode u tlu, zadržavaju vodu duže vrijeme do sušnog perioda i ne dozvoljavaju isušivanje tla i stvaranje pukotina isušivanja. Nakon sječe šume, treba pristupiti pošumljavanju.

Potporni zidovi trebaju imati drenažni sistem, a ako nemaju drenažni sistem, onda treba uraditi barbakane tj. otvore u zidu kroz koje će se voda procjeđivati.

Kuće koje se grade na padinama trebaju imati žlijebasti trotoar iznad kuće u nivou površine terena. Njegova uloga je da prihvati površinsku vodu iza kuće i odvede je dalje od objekta.

Septičke jame potrebno je isprazniti prije proljetnih kiša, a drenažne sisteme treba graditi samo uz preporuku stručnih osoba jer nepravilna izrada drenažnog sistema može napraviti veću štetu nego korist.

Važno je i zajednički regulirati odvodnju površinske vode, uređenim kanalima. Nije preporučeno uvođenje površinskih voda u kanalizacioni sistem osim u slučaju kad je kanalizacioni sistem dimenzionisan da primi površinske vode.

Također, poželjno je da se površinske vode, niz padinu, odvedu površinskim kanalima a ne podzemnim cjevovodom, stoji u uputstvu Društva za geotehniku u BiH. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti