Uspostavlja se Odbor za olakšavanje trgovine BiH - Bolji dijalog s privrednicima

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Uspostavlja se Odbor za olakšavanje trgovine BiH - Bolji dijalog s privrednicima

Formiranje ovog odbora proističe i iz Dodatnog protokola 5 o olakšavanju trgovine uz CEFTA 2006

05.05.2018. 08:32 / Izvor: Akta.ba

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na jučerašnjoj sjednici donijelo je Odluku o uspostavi Odbora za olakšavanje trgovine Bosne i Hercegovine u skladu s Akcionim planom za Zapadni Balkan, a u okviru provedbe Reformske agende.

Donošenjem ove odluke Vijeće ministara BiH provodi i jednu od obaveza sa liste reformskih mjera koje je potrebno implementirati do Samita EU - Zapadni Balkan, koji će biti održan 17. maja ove godine u Sofiji. 

Odbor će djelovati kao međuresorno tijelo sastavljeno od predstavnika institucija na nivou BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH uključenih u provođenje carinskih i drugih graničnih procedura i predstavnika udruženja poslovne zajednice u našoj zemlji. Vijeće ministara BiH donijet će Odluku o imenovanju članova ovog odbora, kojim će  predsjedavati ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a njegov zamjenik će biti direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ciljevi Odbora su daljnje pojednostavljivanje i harmonizacija carinskih i drugih graničnih procedura u skladu sa međunarodnim standardima uspostavljenim Sporazumom Svjetske trgovinske organizacije o olakšavanju trgovine i drugim međunarodnim trgovinskim obavezama BiH.

Formiranje ovog odbora proističe i iz Dodatnog protokola 5 o olakšavanju trgovine uz CEFTA 2006, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti