Usvojen program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora

06.03.2014. 14:37 / Izvor: eKapija.ba
Usvojen program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora

Program je povezan s drugim aktivnostima u elektroenergetskom sektoru, što uključuje funkcionisanje Regulatorne komisije u zakonima predviđenom obimu, te posebno u pogledu neovisnosti.

Vlada FBiH usvojila je danas na sjednici u Sarajevu Program o prestrukturiranju elektroenergetskog sektora u FBiH. Program je povezan s drugim aktivnostima u elektroenergetskom sektoru, što uključuje funkcionisanje Regulatorne komisije u zakonima predviđenom obimu, posebno u pogledu neovisnosti i stvaranja pretpostavki za otvaranje tržišta električne energije i odvajanja reguliranih i tržišnih djelatnosti, te modernizaciju i prestrukturiranje rudnika uglja.

Ključne promjene i obaveze koje proizilaze na osnovu odredbi Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH koje će biti obuhvaćene ovim programom su funkcionalno razdvajanje svih djelatnosti, pravno razdvajanje i neovisnost za djelatnost distribucije, te računovodstveno razdvajanje djelatnosti snabdijevanja na regulisano i tržišno snabdijevanje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti