Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Usvojena instrukcija o PDV prijavi za obveznike direktno pogođene poplavama

06.06.2014. 14:58 / Izvor: eKapija.ba

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH danas je na 3. vanrednoj sjednici usvojio instrukciju o podnošenju PDV prijava za mjesec maj za poreske obveznike sa područja koja su zahvaćena katastrofalnim poplavama u BiH.

Osnovni cilj ove instrukcije je da se pomogne privrednicima koji su pretrpjeli direktnu štetu u poplavama, pa će za obveznike, koji nisu u mogućnosti da to učine sami za njih PDV prijavu sa vrijednosti „nula“, dostaviti UIO u zakonskom roku do 10. juna 2014. godine.

Poreski obveznici za koje UIO podnese PDV prijavu za mjesec maj, dužni su do 10. jula 2014. godine podnijeti izmijenjenu PDV prijavu za mjesec maj zajedno sa junskom prijavom.

U skladu sa ovom instrukcijom, poreski obveznici moraće imati dokaz da su pretrpjeli štetu a to su zapisnici koji se dostavljaju nadležnoj opštinskoj komisiji za procjenu i popis šteta.

UO UIO jednoglasno je zaključio da nije potrebno donositi nove podzakonske akte koji bi dodatno precizirali uvoz humanitarne pomoći, jer je zakonom i prethodnim odlukama UO i Savjeta ministara BiH jasno propisano šta je neophodno dostaviti od dokumentacije da bi humanitarna roba bila oslobođena plaćanja svih dažbina, uz osnovne i neophodne kontrole na granicama.

UO UIO upoznat je na današnjoj sjednici da je do sada uvezeno oko 7.000 tona humanitarne robe u BiH kao pomoć za područja zahvaćena poplavama, te da su kontrole morale postojati kako bi bile spriječene eventualne malverzacije. 

UO zadužio je UIO da pripremi podatke o tome ko su krajnji korisnici humanitarne pomoći jer je prilikom uvoza moralo biti naznačeno kome se dostavlja, a i prema zaključku Savjeta ministara UIO je dužna dostaviti izvještaj o aktivnostima u vezi sa uvozom humanitarne robe.

UO UIO danas je dao negativno mišljenje na izmjene zakona o PDV-u i postupku indirektnog oporezivanja čiji je predlagač poslanik Niko Lozančić.

UO UIO danas nije razmatrao izvještaj o krajnjoj potrošnji za 2012. godinu, nego će ovoj temi biti posvećena posebna sjednica kada stignu potrebni izvještaji iz Jedinice za krajnju potrošnju na osnovu primjedaba entitetskih vlada i ranijih zaključaka UO.

Danas nije razmatrana ni odluku o utvrđivanju koefcijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza za period april-juni 2014. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti