Velika šansa za bh.turizam: Kroz projekt Pronacul promovirat će se prirodno i kulturno nasljeđe BiH

24.12.2020. 09:00 / Izvor: Akta.ba
Velika šansa za bh.turizam: Kroz projekt Pronacul promovirat će se prirodno i kulturno nasljeđe BiH

Prilika za razvoj domaće turističke ponude. Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima.

Velika prilika za bosanskohercegovački turizam došla je kroz početak projekta PRONACUL – Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima. Riječ je o međunarodnom projektu koji će raditi na promociji i unapređenju upravljanja kulturnom baštinom koja je pod zaštitom UNESCO-a, u svrhu razvoja održivog turizma.   

Kroz projekt će se raditi na razvoju transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog Jadranskog područja kao turističke destinacije. U projektu sudjeluju organizacije iz niza evropskih zemalja kao što su Grčka, Italija, Hrvatska, Srbija, Slovenija i BiH.

Udruženje za poduzetništvo i posao LINK iz Mostara će se, kao sudionik projekta, u svojim aktivnostima fokusirati na dva lokaliteta u Hercegovini - UNESCO zaštićenim nekropolama stećaka Radimlja Stolac i Dugo Polje u Jablanici, gdje će se provoditi akcije jačanja kapaciteta, umrežavanja, opremanja lokaliteta te promocije turističke ponude. 

Projekt "Pronacul" znači veliku regionalnu promociju i stvorit će  priliku za razvoj domaće turističke ponude, smatra Maja Lopin, direktorica Javne ustanove Radimlja Stolac, koja upravlja nekropolama Boljuni i Radimlja, koji su pod zaštitom UNESCO-a. 

"Iskustva iz okolnih država će puno značiti da vidimo šta mi ovdje možemo prilagoditi i ponuditi što dosad nismo. Šta raditi, prema kome se usmjeriti u kontekstu razvoja turizma i promocije, " ističe Lopin.       

Direktorica muzeja Azra Đelmo i site manager projekta PRONACUL smatra da će projekt znatno doprinijeti promociji turističkih i kulturnih potencijala opštine Jablanica. 

Između ostalog, kroz aktivnosti projekta očekuje se da svoje pune potencijale dosegne i nekropola Dugo polje na Blidinju, u općini Jablanica, koja se nalazi na listi 30 srednjovjekovnih nekropola stećaka koje su 2016. godine proglašene Svjetskom baštinom UNESCO-a.

 „Sama nekropola je locirana na turistički veoma posjećenoj lokaciji i lako dostupna posjetiocima. Ove aktivnosti u sklopu projekta će doprinijeti da nekropola privuče više turista. Primarni cilj nam je opremiti nekropolu zaštitnom ogradom i mobilijarom te urediti ambijent nekropole kako bi dosegla svoj puni potencijal", kaže  Đelmo.


Vodeći partner projekta je Regionalna razvojna agencija Zasavje, potpomognuta radom niza partnerskih organizacija iz regije i Evrope. "Pronacul" okuplja aktere iz različitih sektora, sa znanjima, vještinama i kompetencijama relevantnim za ovo područje, od jedinica lokalne samouprave do razvojnih agencija.   

Kroz projekt će se raditi na razvoju novih turističkih proizvoda, koji će dovesti do drugačije percepcije i drugačijeg sadržaja i ponude prirodne i kulturne baštine. Kreirat će se i implementirati zajednička metodologija za upravljanje prirodnom i kulturnom baštinom u Jadranskom području, uz aktivno učešće ključnih aktera. 

Metodologija će biti testirana i kasnije primjenjena u 15 pilot područja, čija će iskustva rezultirati zajedničkim prijedlogom za identifikaciju regionalne rute.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti