Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zeleno svjetlo za treći projekt poboljšanja javnog prevoza u Sarajevu

12.06.2020. 07:34 / Izvor: Akta.ba

Vijeće ministara BiH prihvatio je Inicijativu Ministarstva finansija i trezora za vođenje pregovora radi zaključivanja Ugovora o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekat obnove voznog parka za javni linijski prevoz putnika - II faza, vrijedan 10 miliona eura. 

Projektom se želi pospješiti zaštita prirodne okoline, jer tramvajski saobraćaj kao pogonsku enegiju koristi električnu energiju koja je ekološki prihvatljiva. Sredstva zajma namijenjena su za obnovu voznog parka, kako bi bio doveden na nivo koji će zadovoljiti stvarne potrebe korisnika. 

Rok otplate zajma je 15 godina uključujući tri godine grejs perioda, uz povoljnu kamatnu stopu i alokaciju na Federaciju BiH, odnosno Kanton Sarajevo. 

Ovo je treći u nizu projekata poboljšanja javnog prevoza Sarajevo, za dva su već potpisani ugovori sa EBRD-om, i to prvi za nabavku novih električnih trolejbusa u iznosu 15 miliona eura i drugi za remont dvokolosječne tramvajske pruge u iznosu od 20 miliona eura, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti