Obuka za energetsko certificiranje zgrada

23.03.2016. 11:42 / Izvor: Akta.ba
Obuka za energetsko certificiranje zgrada

Nakon uspješnog pohađanja Programa osposobljavanja, polaznik Programa obuke stiče pravo polaganja ispita pred Stručnim odborom Federalnog Ministarstva prostornog uređenja.

Federalno Ministarstvo prostornog uređenja je prema odredbama člana 81. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH pokrenulo izradu nove generacije pravilnika iz oblasti fizike zgrade, odnosno energetske efikasnosti. Implementirajući osnovne odredbe Direktive 2002/91 o energetskim svojstvima zgrada, ovim Pravilnicima uvode se obaveze energetskog pregleda i certificiranja objekata kao i nova filozofija i pristup proračunima.

Shodno metodologiji i uslovima propisanim Pravilnikom o uslovima za lica koja vrše energetsko certificiranje objekata, obuka u trajanju od po 40 sati po Modulu neophodna je licima koja će provoditi energetske preglede i energetsko certificiranje stambenih i nestambenih objekata sa jednostavnim tehničkim sistemom (MODUL 1) i/ili sa složenim tehničkim sistemom (MODUL 2).

Uslov  za pohađanje  Programa osposobljavanja za MODUL 1  je završen najmanje VII stepen obrazovanja (diplomirani inžinjer) arhitektonske, građevinske, elektrotehničke ili mašinske struke. Pored toga, uslov za pohađanje Programa osposobljavanja za MODUL 2 je uspješno završen Program osposobljavanja za lica koja provode energetske preglede i energetsko certificiranje objekata sa jednostavnim tehničkim sistemom (MODUL 1). 

Kako bi se polaznicima Programa osposobljavanja obezbjedila što adekvatnija obuka, pored osoblja CETEOR-a, predavači su i priznati profesori i stručnjaci sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Tuzli,  Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, te projektanti i proizvođači EE opreme.  

Pored sadržaja obuke definisanog Pravilnikom, upriličeno je i praktično obavljanje energetskog pregleda i certificiranja objekata, te prezentovanje primjera iz prakse. Također, polaznici imaju priliku da se upoznaju sa mjernim uređajima koji se koriste u svrhu energetskih pregleda i ocjene energetske efikasnosti. Polaznici programa također se upoznaju sa savremenim software-om koji se koristi kod energetskog pregleda i certificiranja objekata, te imaju jedinstvenu priliku da budu obučeni za rad sa istim od strane autora ovog software-a.  

Nakon uspješnog pohađanja Programa osposobljavanja, polaznik Programa obuke stiče pravo polaganja ispita pred Stručnim odborom Federalnog Ministarstva prostornog uređenja, po čijem uspješnom ishodu Ministarstvo izdaje ovlaštenje, odnosno Uvjerenje o uspješno završenom Programu osposobljavanja. 

(Modul 1 & 2) Termini održavanju su Modul 1: 05 - 09.04.2016. godine  Modul 2: 26 - 30.04.2016. godine 

Više informacija o Programu osposobljavanja i usavršavanja u FBiH, planiranim terminima (MODUL 1 i MODUL 2) i ostalim uslovima možete dobiti na: tel: (033) 563 587, fax: (033) 205 725

www.ceteor.ba, certificiranje@ceteor.ba; Topla Osman Paše 32B, 71000 Sarajevo

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave