EK organizira ekspertni sastanak o sistemskoj kontroli granica

10.04.2017. 09:50 / Izvor: Fena
EK organizira ekspertni sastanak o sistemskoj kontroli granica

Uredba o sistemskom pregledu putnika na vanjskim schengenskim granicama, koja je stupila na snagu, izazvala je velike zastoje graničnim prijelazima između Hrvatske i Slovenije.

Evropska komisija namjerava organizirati sastanak stručnjaka na kojem će se raspravljati o provedbi uredbe o sistemskoj kontroli na granicama i poteškoćama koje se pri tome pojavljuju.

"Evropska komisija namjerava organizirati ove sedmice ekspertni sastanak sa zemljama članicama o provedbi dodatnih kontrola i o mogućim poteškoćama koje se mogu pojaviti na pojedinim granicama", rekla je Hini u nedjelju glasnogovornica Komisije Tove Ernst.

Uredba o sistemskom pregledu putnika na vanjskim schengenskim granicama, koja je stupila na snagu, izazvala je velike zastoje graničnim prijelazima između Hrvatske i Slovenije. Stoga su Hrvatska i Slovenija u dogovoru s Komisijom privremeno derogirale provedbu te uredbe nakon čega se znatno smanjilo čekanje na granicama.

Od subote navečer provode se samo ciljane, a ne sistemske kontrole, prema državljanima Evropskog ekonomskog prostora i Švicarske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU