Izgradnja pročišćivača otpadnih voda u Bihaću ide planiranom dinamikom

21.09.2015. 13:45 / Izvor: Akta.ba
Izgradnja pročišćivača otpadnih voda u Bihaću ide planiranom dinamikom

Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u gradu Bihaću, izgradnja kanalizacione i oborinske mreže, te postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda realizira se planiranom dinamikom

Jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u gradu Bihaću, izgradnja kanalizacione i oborinske mreže, te postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda realizira se planiranom dinamikom. U to se na licu mjesta uvjerio i Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća prilikom obilaska radova na postrojenju za pročišćavanje otpadnih voda u okviru KFW  projekta koji se gradi u Velhovu.

Ističući da i pored slabe pripreme projekta od strane bivše lokalne vlasti, projekat izgradnje kanalizacione i oborinske mreže i postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ide po planu, gradonačelnik Galijašević kazao je da je projekat u samom startu kasnio nekoliko godina zbog nespremnosti bivše lokalne vlasti da obezbijedi sredstva za eksproprijaciju.

"Mi smo se svi naslušali priče o ovom projektu još prije 2012.godine i dok smo to slušali niti metra kanalizacije nije iskopano. Ipak smogli smo snage i pokrenuli ovaj zahtjevan projekat zahvaljujući kojem ćemo dobiti kanalizaciju za preko 38.000 stanovnika. Do sada smo izgradili 53 posto mreže i nastavljamo dalje i pored opstrukcija i očekivanja da ulice ostanu raskopane", kazao je gradonačelnik Galijašević.

Postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda košta skoro 11 miliona eura, a grad Bihać do sada je za kompletan projekt uplatio preko 5,3 miliona KM. Za pročišćivač je gradska uprava Bihaća osigurala sredstva za eksproprijaciju, te pribavila urbanističku,okolinsku i vodnu saglasnost, te građevinsku dozvolu. Gradonačelnik Galijašević kazao je da je raskinut ugovor sa dosadašnjim izvođačem radova na kanalizacionoj i oborinskoj mreži zbog nemogućnosti izvođača da završi planirane obaveze u zadanom roku.

"U toku je preprojektovanje projekta sa tri LOT-a i to je šansa da 47 posto preostale mreže izgrade domaće firme udružene u konzorcij i zaposle našu radnu snagu. Ubijeđen sam da će cijene biti niže i onima koji na ovome grade političku priču dragi Bog eto nije dao šansu da urade ni metar kanalizacije i to im je jasna poruka", kazao je Galijašević, zahvalivši se i Vladi FBiH koja je ove godine izdvojila million KM za ovaj projekat.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije