Raiffeisen najaktivnija banka izdavalac finansijskih instrumenata u BiH

25.08.2015. 09:35 / Izvor: Akta.ba
Raiffeisen najaktivnija banka izdavalac finansijskih instrumenata u BiH

Nagradu za Najaktivniju banku izdavaoca finansijskih instrumenata u BiH za 2014. godinu, Banci je dodijelila Evropska banka za obnovu i razvoj u sklopu svog Programa olakšica za finansiranje spoljne trgovine (Trade Facilitation Program – TFP).

Raiffeisen banka dobila je nagradu za najaktivniju banku izdavaoca finansijskih instrumenata u BiH za 2014. godinu.

 "Nagrada za Najaktivniju banku izdavaoca finansijskih instrumenata u BiH za 2014. godinu, koju nam je dodijelila Evropska banka za obnovu i razvoj, predstavlja jaku motivaciju za unaprjeđenje našeg poslovanja u budućnosti. Iza svake nagrade, uvijek stoji zalaganje svih naših zaposlenika i timski rad, te nam je posebno zadovoljstvo što smo od strane EBRD-a prepoznati kao banka koja podržava spoljnu trgovinu. Kontinuirano nastojimo podržavati rastuće proizvodne i izvozne aktivnosti bh. kompanija, stoga ovom segmentu poslovanja poklanjamo posebnu pažnju", izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke, koji je ovu priliku iskoristio da se zahvali svim klijentima koji su ukazali povjerenje Raiffeisen banci tokom godina.

"EBRD-ov program olakšica za finansiranje spoljne trgovine, izdaje garancije u korist međunarodnih konfirmirajućih banaka, te daje kratkoročne kredite za banke izdavaoce instrumenata finansiranja spoljne trgovine, kao što je Raiffeisen banka, a za daljnje kreditiranje lokalnih izvoznika i uvoznika. Navedeno pomaže povećanju trgovinske razmjene između BiH i njenih regionalnih partnera, a otkako je EBRD započeo ovaj program 1999. godine, podržano je više od 12 milijardi eura trgovinske razmjene, u 23 zemlje. Raiffeisen banka je dio ovog programa od samih početaka, te je u 2014. godini bila Najaktivnija banka izdavaoc finansijskih instrumenata u BiH. Drago nam je što u Bosni i Hercegovini imamo tako jaku i pouzdanu banku kao partnera u ovom programu", izjavio je Ian Brown, direktor EBRD ureda u BiH.

Nagradu za Najaktivniju banku izdavaoca finansijskih instrumenata u BiH za 2014. godinu, Banci je dodijelila Evropska banka za obnovu i razvoj u sklopu svog Programa olakšica za finansiranje spoljne trgovine (Trade Facilitation Program – TFP).

Raiffeisen banka je višestruki dobitnik ovog priznanja, a svečana dodjela nagrada za korištenje TFP instrumenata održava se na godišnjoj skupštini EBRD-a. Tom prilikom odaju se priznanja najaktivnijim emisionim i konfirmirajućim bankama uključenim u ovaj program. Pobjednici se proglašavaju na osnovu broja izdatih garancija.

Ovogodišnja ceremonija dodjele nagrada održana je u Tbilisi u Gruziji, neposredno nakon održavanja Godišnje skupštine i Poslovnog foruma EBRD-a. Ovaj događaj, privukao je brojne sudionike iz bankarskog svijeta te ostale zainteresovane za teme međunarodnog i međuregionalnog finansiranja trgovine i trgovinskih olakšica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital