DAN DISTRIKTA

U Luci Brčko puštena u rad nova dizalica finansirana sredstvima EU

08.03.2024. 13:58 / Izvor: Akta.ba
dizalica

Nova lučka dizalica i revitalizacija Luke Brčko finansirani su sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u visini od deset miliona eura.

U okviru obilježavanja 8. marta - Dana distrikta BiH, šef delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler i direktor JP "Luka" Brčko Perica Josić danas su svečanim presijecanjem vrpce pustili u rad novu dizalica nosivosti 27 tona. Nova lučka dizalica i revitalizacija Luke Brčko finansirani su sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj u visini od deset miliona eura te grantom Evropske unije u iznosu od tri miliona eura.

Gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić rekao je novinarima prilikom puštanja u rad nove lučke dizačice da su za ovaj projekt vezani interesi ne samo Brčko distrikta nego i Federacije BiH i Republike Srpske, pa i cijelog regiona te dodao da je nova dizalica poklon državi BiH.

"Ovo ima posebno značenje koje prevazilazi vrijednost projekta jer integriše prostor kako ekonomski tako i politički", istakao je Nišić i podsjetio na uspjehe koje je Distrikt napravio u posljednoj godini.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler rekao je da je cilj ovog projekta ukazati na Zelenu tranziciju i prevoz robe riječnim putem te vraćanje značaja Luci Brčko koja radi na ovim poslovima duže od stotinu godina.

"Ne zaustavljamo se ovdje i u planu je projekt deminiranja desne obale rijeke Save od Gradiške do Brčkog koji je vrijedan oko osam miliona eura i očekujemo da bi se završetkom tog projekta obim poslovanja luke povećao za 25 posto", naglasio je ambasador Sattler, dodavši da je Brčko dio transevropske mreže koja sama po sebi povezuje glavne dijelove BiH sa EU.

Direktorica kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH Manuela Naessl izrazila je zadovoljstvo današnjim puštanjem u rad nove dizalice za koju je rekla da je jedan od najvećih projekata rekonstrukcije Luke Brčko.

"Ovaj projekat će donijeti velike i značajne promjene u smislu ekonomskih aspekata, kao i proširenje poslovanja i generalno približavanja BiH Evropskoj uniji", istakla je Naessl, naglašavajući da ovo nije kraj projekata koje finansire EBRD u Brčkom i navela projekt unapređenja vodosnabdijevanja u Distriktu.

"Prvi pretovar očekujemo početkom aprila u Luci Brčko koji bi poslužio da ovo preduzeće zaživi u punom kapacitetu", najavila je.

Direktor JP "Luka“ Brčko Perica Josić tokom obraćanja zvanicama zahvalio je svima koji su doprinijeli da se na današnji dan pusti nova dizalica u rad, rekavši da je ovo istorijski dan za ovo preduzeće koje u posljednjih 50 godina nije imalo veću investiciju.

"Osim nabavke dizalice izgradili smo pristupne puteve, prugu, kao i lučki plato i smatram da je ovo motiv kako bi nastavili dalje i pružili našim komitentima što bolju uslugu. Luka će biti pokretač novog i većeg privrednog zamaha u Brčkom i BiH", istakao je Josić i podsjetio na novi projekt solarne elektrane na lučkim krovovima hangara jačine jednog megavata kako bi ovo preduzeće postalo energetski nezavisno.

On je za početak sljedećeg mjeseca najavio i prve pretovare dvije hiljade tona uglja čime bi se nova dizalica stavila u puni pogon.

Prema riječima Josića, prošle godine Luka Brčko pretovarila je oko 40 hiljada tona robe a ove godine očekuje da se obim posla umnogome poveća.

Svečanosti povodom puštanja u rad nove lučke dizalice pored lokalnih zvaničnika prisustvovali su i supervizor za Brčko Jonathan Mennuti, kao i ambasadori Kraljevine Norveške i Republike Slovenije u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti