Razvojna banka FBiH nelegalno posluje i dijeli kredite

30.06.2017. 08:10 / Izvor: Federalna.ba
Razvojna banka FBiH nelegalno posluje i dijeli kredite

Odgođena je sjednica Skupštine Razvojne banke Federacije BiH koja je jučer trebala biti održana u Sarajevu.

Odgođena je sjednica Skupštine Razvojne banke Federacije BiH koja je jučer trebala biti održana u Sarajevu. Federalni premijer tvrdi da su razlozi tehnička pitanja i primjena poslovnika. No, cijela priča otvorila je pitanje regularnosti poslovanja Razvojne banke Federacije jer postoje naznake da je sjednica Nadzornog odbora banke održana nelegalno.

Osim što je sjednica Nadzornog odbora Razvojne banke 28. juna održana nelegalno, kako FTV nezvanično saznaje, Razvojna banka Federacije je i kredite dijelila na isti način. Prema pojedinim tvrdnjama, četiri takva kredita su odobrena, a o kojoj sumi se radi nije poznato. Do ovoga su dovele brojne nepravilnosti u radu.

Materijali o kojima bi se, na odgođenoj sjednici, eventualno i moglo raspravljati, donio je Nadzorni odbor Banke, ali na sjednici za koju postoje indicije da je nezakonito održana. Naime, od sedam imenovanih prisustvovala su tek četiri člana, što nije dovoljno za odlučivanje. A krši i Statut i Zakon.

Za održavanje sjednice potrebna je dvotrećinska većina ukupnog broja članova, a za donošenje odluka Nadzornog odbora potrebna je prosta većina ukupnog broja članova.

U sve su se, ponovo, umiješali i stranački interesi. Naime, od četiri prisutna – tri su člana HDZ-a, a jedan iz SBB-a. Ništa sporno u manjku članova za odlučivanje nije vidio ni sekretar banke Fuad Purišević. Zato su reagovali oni čiji se glas na sjednici nije čuo.

Konstatujemo nedvojbeno da navedena 68. sjednica nije održana u skladu sa zakonom i da za održavanje sjednice nije postojao obavezan kvorum Nadzornog odbora propisan Zakonom i Satutom banke, te da su sve odluke donesene na toj sjednici, tačnije tom neformalnom sastanku ništavne i ne prouzrokuju nikakvo pravno dejstvo.

HDZ-ova ministrica finansija FBiH Jelka Milićević tvrdi da je Razvojna banka Federacije previše važna da bi se politički igralo ili preglasavalo. Slijede sastanci.

"Poslovnik o radu Nadzornog odbora Uprava osporava, ovi govore jesu-nisu, Očito, mi iz Skupštine, odnosno Vlade ćemo morati imati pripremne sastanke da vidimo u čemu je tu problem u Razvojnoj banci", kaže Milićević.

Inače, svoje mišljenje dala je i Agencija za bankarstvo Federacije BiH. U dopisu se podsjeća na Zakon i Statut banke te je dat zaključak da navedena sjednica nije održana u skladu za propisima. Bilo kako bilo, jasno je da će rad organa Razvojne banke Federacije što prije morati biti preispitan. Razlog više je i činjenica da pojedini zaposleni, poput sekretara Puriševića, za samo tri sata dnevno naplate mjesečno više od 3.000 maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital