Predsjednica Uprave učestvovala na panelu

NLB Banka d.d. Sarajevo komercijalni partner Energetskog samita 2024

25.04.2024. 09:37 / Izvor: Akta.ba
energetski samit NLB

NLB Banka d.d., Sarajevo jedan je od komercijalnih partnera ovogodišnjeg Energetskog samita u Neumu koji je počeo jučer.

NLB Banka d.d., Sarajevo jedan je od komercijalnih partnera ovogodišnjeg Energetskog samita u Neumu koji je počeo jučer i trajat će do petka, 26. aprila 2024. a okupit će oko šest stotina ključnih stručnjaka i stručnjakinja, predstavnika vlasti i relevantnih institucija i predstavnika poslovnog sektora. Predsjednica Uprave NLB Banke d.d., Sarajevo, Lidija Žigić, učestvovala je na panelu koji je govorio o finansiranju energetske tranzicije. Inače, NLB Banka je za učesnike Samita organizirala promotivni kutak na kojem svi zainteresirani mogu dobiti više informacija o aktuelnim proizvodima banke, posebno kad je riječ o zelenom finansiranju.

"Važno nam je da smo prepoznati kao partner ovako značajnog događaja energetskog sektora u BiH i što učestvujemo u razgovorima na najvišem nivou koji u konačnici trebaju rezultirati boljim uslovima za život svih građana i građanki BiH. Finansiranje energetske tranzicije za NLB Banku je već počelo i ono za nas znači ne samo podršku zelenim investicijama nego i priliku da izazov poput klimatskih promjena pretvorimo iz rizika u priliku za inovacije i jačanje poslovnih odnosa sa klijentima", istakla je Lidija Žigić tokom diskusije na panelu. Kako je objasnila, kompletno finansiranje energetske tranzicije je u direktnoj vezi sa ESG principima poslovanja (okoliš, društvo, upravljanje), te je u tom smislu istakla da su realizovane kreditne linije i ugovorene nove sa Svjetskom Bankom i Razvojnom bankom BiH, dok je u planu i potpisivanje linije sa EFSE-om, pri čemu sve te linije promoviraju ESG elemente. 

lidija žigić

"ESG okvir će finansijski kapital usmjeriti prema održivoj ekonomiji i u fokus staviti održive operacije, održive finansije i doprinos društvu koje su već dio programa održivosti NLB Banke, koja se zbog toga može smatrati pionirom na lokalnom tržištu, dok cijela NLB Grupa već drugu godinu uzastopno ima ESG rejting. Pored brige o našim klijentima, predanošću, znanjem i inovativnim rješenjima oblikujemo bolji život i bolju budućnost", istakla je Žigić. Kako je objasnila, NLB Banka d.d., Sarajevo i Evropski fond za jugoistočnu Evropu, Tehnička Podrška (EFSE DF) su u prošloj godini potpisali ugovor o "Tehničkoj pomoći za unaprjeđenje ESG standarda" zahvaljujući kojem su realizovali projekat koji je za cilj imao unaprjeđenje sposobnosti Banke da ispuni sve veće ESG zahtjeve i unaprijedi znanje uposlenika, te poveća svijest o temi održivosti i zelenog kreditiranja uposlenih kao i malih i srednjih preduzeća.

Kao dio održivog finansiranja, kod svojih klijenata NLB Banka je finansirala projekte izgradnje stambeno-poslovnih zgrada koje će imati certifikat energetske efikasnosti po završetku gradnje, brojne solarne elektrane na kojima će biti fokus u narednom periodu, kao i solarne panele za vlastite potrebe klijenata, a također je finansirana kupovina stanova u energetski efikasnim zgradama, solarna elektrana za mikro klijenta, dok su eko zeleni krediti usmjereni na finansiranje energetske efikasnosti domaćinstava. 

Banka kroz ESG principe poslovanja i tri stuba održivosti postaje organizacija koja podrazumijeva kombinaciju  poslovnih vještina ali donosi i vrijednosti koje se ogledaju u društvenoj korisnosti. Sponzorstva i donacije su u potpunosti u skladu sa smjernicama ciljevima održivog razvoja i smjernicama NLB Grupe gdje je fokus na dobrobiti djece, osoba u potrebi te zdravog života.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital