Usvojen Nacrt budžeta Općine Novi Grad u iznosu od 37.683.000 KM

30.12.2016. 10:51 / Izvor: Akta.ba
Usvojen Nacrt budžeta Općine Novi Grad u iznosu od 37.683.000 KM

Skoro polovina budžeta, odnosno 17.194.000 konvertibilnih maraka planirana je za kapitalne projekte.

Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo usvojilo je na današnjoj sjednici Nacrt budžeta za 2017. godinu u iznosu od 37.683.000 konvertibilnih maraka i uputilo ga u javnu raspravu u trajanju od 21 dan.

Do tada će građani i ostali zainteresirani subjekti s područja Novog Grada moći dostavljati svoje prijedloge, sugestije i primjedbe nakon čega će se izraditi prijedlog budžeta koji će biti dostavljen Vijeću na razmatranje i usvajanje.

Skoro polovina budžeta, odnosno 17.194.000 konvertibilnih maraka planirana je za kapitalne projekte.

Kako je pojasnio Emir Dedović, pomoćnik načelnika općine Novi Grad za finansije i zajedničke poslove i ove godine planirana su sredstva za sufinansiranje izgradnje 9. transverzale, saobraćajnice koja će spajati dva dijela općine Novi Grad, od ulice Džemala Bijedića do ulice Safeta Zajke, a planirana su i značajna sredstva za početak  izgradnje sportske dvorane i dodatnih učionica sa drugim sadržajima u OŠ „Umihana Čuvidina“ u Boljakovom Potoku. Dedović je istakao da će Općina zajedno sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u narednoj godini krenuti u izgradnju fiskulturne sale u školi „Mustafa Busuladžić“ u Dobroševićima, koja je u proteklom periodu dograđena, a nema fiskulturnu salu.

"U narednoj godini nastavlja se izgradnja Osnovne škole na Aneksu i smatramo da bi ti radovi u 2017. godini mogli biti privedeni kraju, kao i izgradnja vodovodne mreže u Naselju heroja Sokolje, gdje ćemo rezervoar na Sokolju povezati sa novoizgrađenom pumpnom stanicom u Briješću. Nastavit će se raditi na uređenju parkovskih površina, unapređenju hortikulturnog uređenja općine, izgradnji dječijih i sportskih igrališta, javne rasvjete, asfaltiranje cesta i drugi projekti koji će doprinjeti poboljšanju uslova življenja stanovnika naše općine", rekao je Dedović, te dodao da su kao i ranijih godina planirana sredstva za pomoć u liječenju teško oboljelih građana, stipendiranje uspješnih učenika i studenata i druge projekte.

Posebno je istakao da su Nacrtom budžeta planirana sredstva u iznosu od 330.000 KM za smanjenje neujednačenosti naknade za nezaposlene porodilje, kako bi se donekle ublažila razlika u naknadama između zaposlenih i nezaposlenih porodilja. Obzirom da zaposlene porodilje imaju mjesečnu naknadu u prosječnom iznosu od oko 406 KM, a nezaposlene 180 KM, Općina će u 2017. godini za svaku nezaposlenu porodilju mjesečno izdvojiti dodatnih po 50 KM.

Također, planirano je 100.000 KM za sufinansiranje kamatne stope mladim osobama s područja Novog Grada, koje prvi put rješevaju svoje stambeno pitanje.

Obzirom da u ovoj godini nije usvojen budžet Općine Novi Grad za narednu godinu, donesena je Odluka o privremenom finansiranju Općine za period januar – mart 2017. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital