Uputstvo o objavljivanju i dostavljanju izvještaja u sistemu E-nabavke

24.06.2015. 09:00 / Izvor: Agencija za javne nabavke/nabave BiH
Uputstvo o objavljivanju i dostavljanju izvještaja u sistemu E-nabavke

U članu 1. stav (1) Uputstva o uslovima i načinu objavljivanja obavještenja i dostavljanja izvještaja u postupcima javnih nabavki u informacionom sistemu „E-nabavke" („Službeni glasnik BiH", broj 90/14) - u daljem tekstu: Uputstvo, iza riječi „obavještenja" dodaje se zarez i riječi: „tenderske dokumentacije, preuzimanje tenderske dokumentacije, postavljanje zahtjeva za pojašnjenje i odgovora s pojašnjenjem".

 

Na osnovu člana 55. stav (1) tačka d) Zakona o javnim nabavkama („Službeni glasnik BiH", broj 39/14),uz prethodnu saglasnost Odbora Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine, direktorAgencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine donosi

 

UPUTSTVO O DOPUNAMA UPUTSTVA O USLOVIMA I NAČINU OBJAVLJIVANJA OBAVJEŠTENJA I DOSTAVLJANJA IZVJEŠTAJA U POSTUPCIMA JAVNIH NABAVKI U INFORMACIONOM SISTEMU „E-NABAVKE"

 

DIO PRVI OPŠTE ODREDBE

 

Član 1.

U članu 1. stav (1) Uputstva o uslovima i načinu objavljivanja obavještenja i dostavljanja izvještaja u postupcima javnih nabavki u informacionom sistemu „E-nabavke" („Službeni glasnik BiH", broj 90/14) - u daljem tekstu: Uputstvo, iza riječi „obavještenja" dodaje se zarez i riječi: „tenderske dokumentacije, preuzimanje tenderske dokumentacije, postavljanje zahtjeva za pojašnjenje i odgovora s pojašnjenjem".

U članu 1. stav (3) Uputstva iza tačke a) dodaju se nove tačke b) i c) koje glase:

„b) Objavljivanje i preuzimanje tenderske dokumentacije,

c) Postavljanje zahtjeva za pojašnjenje tenderske dokumentacije i odgovora s pojašnjenjem."

Tačka b) postaje tačka d), tačka c) postaje tačka e). Iza DIJELA TREĆEG dodaje se novi DIO ČETVRTI.

„DIO ČETVRTI TENDERSKA DOKUMENTACIJA"

 

Član 2.

Iza člana 8. Uputstva dodaje se novi član 9. koji glasi:

 

Član 9.

(Objavljivanje tenderske dokumentacije)

(1) Ugovorni organ objavljuje tendersku dokumentaciju u sistemu „E-nabavke", u skladu sa članom 55. Zakona i ovim uputstvom.

(2) Kada ugovorni organ objavljuje tendersku dokumentaciju dužan je istu objaviti istovremeno sa obavještenjem o nabavci. Za višefazne postupke istovremeno sa obavještenjem o nabavci objavljuje se prvi dio tenderske dokumentacije, a ostali dijelovi tenderske dokumentacije će biti dostupni samo kvalifikovanim kandidatima u sistemu „E- nabavke".

(3) Novčana naknada za tendersku dokumentaciju ne može se zahtijevati kada ugovorni organ objavljuje tendersku dokumentaciju u sistemu „E-nabavke".

(4) Ako ugovorni organ objavi tendersku dokumentaciju u sistemu „E-nabavke", tenderska dokumentacija se ne može dostavljati na druge načine predviđene članom 55. stav (1) tač. a)-c) Zakona.

(5) U slučaju da je u postupku konkurentskog zahtjeva za dostavu ponuda objavljena tenderska dokumentacija u sistemu „E-nabavke", ugovorni organ upućuje poziv za preuzimanje tenderske dokumentacije u sistemu „E-nabavke" koji odgovara zahtjevu za dostavu ponuda iz člana 88. stav (1) Zakona. Poziv sadrži minimalno podatke o ugovorom organu, broju obavještenja i datumu slanja obavještenja na objavu.

(6) Ako je ugovorni organ objavio tendersku dokumentaciju u sistemu „E-nabavke" postavljanje zahtjeva za pojašnjenje tenderske dokumentacije i odgovora s pojašnjenjem može se izvršiti samo u formi i na način kako je definisano u sistemu „E-nabavke".

(7) Objavljeni dokumenti u sistemu „E-nabavke" ne mogu se brisati i mijenjati.

(8) Izmjene i dopune tenderske dokumentacije se vrše na način da ugovorni organ objavljuje novi dokument u sistem „E-nabavke".

(9) Ugovorni organi su dužni objaviti tendersku dokumentaciju u sistemu „E-nabavke" za najmanje:

30% postupaka javne nabavke za koje se objavljuje obavještenje o nabavci u 2016. godini,

60% postupaka javne nabavke za koje se objavljuje obavještenje o nabavci u 2017. godini.

(10) Od 01.01.2018. godine ugovorni organi su dužni za sve postupke javne nabavke za koje se objavljuje obavještenje o nabavci objaviti tendersku dokumentaciju u sistemu „E- nabavke"."

 

Član 3.

Iza novog člana 9. dodaje se novi član 10, koji glasi:

 

Član 10.

(Preuzimanje i pojašnjenje tenderske dokumentacije) 

(1) Korisnik sistema iz člana 2. stav (1) tačka b) ovog uputstva koji je završio postupak registracije preuzima tendersku dokumentaciju u sistemu „E-nabavke".

(2) Tenderska dokumentacija može se preuzeti više puta za isti postupak javne nabavke. Ako korisnik sistema preuzme tendersku dokumentaciju za isti postupak javne nabavke više puta, rok za žalbu iz člana 101. stav (1) tačka b) Zakona računa se od prvog preuzimanja tenderske dokumentacije.

(3) Zahtjev za pojašnjenje tenderske dokumentacije i odgovor s pojašnjenjem tenderske dokumentacije će biti dostupan svim kandidatima/ponuđačima koji su preuzeli tendersku dokumentaciju u sistemu „E-nabavke""

 

Član 4.

„DIO ČETVRTI postaje DIO PETI. Dosadašnji član 9. Uputstva postaje član 11. DIO PETI postaje DIO ŠESTI. Dosadašnji član 10. Uputstva postaje član 12. Dosadašnji član 11. Uputstva postaje član 13. DIO ŠESTI postaje DIO SEDMI. Dosadašnji član 12. Uputstva postaje član 14. DIO SEDMI postaje DIO OSMI. Dosadašnji član 13. Uputstva postaje član 15. Dosadašnji član 14. Uputstva postaje član 16. Dosadašnji član 15. Uputstva postaje član 17."

 

Član 5.

Ovo uputstvo stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom glasniku BiH".

 

Direktor

Đinita Fočo

 

Broj: 01-02-2-2237-4/14

Datum: 01.07.2015.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Legislativa