Znate li ko su "profesionalni žalitelji"

Problematika doživjela eskalaciju: Ulaganje žalbi na tendere postao "ozbiljan biznis"

20.03.2024. 14:32 / Izvor: Akta.ba
dokumentacija

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović ukazao je na problem postojanja "profesionalnih žalitelja".

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović ukazao je na problem postojanja "profesionalnih žalitelja".

"Znate li ko su "profesionalni žalitelji"? Da li ste čuli za ljude i njihove kompanije čiji je "biznis" da se žale na tenderima? Nazivaju ih "profesionalnim žaliteljima". Jedna firma je za 11 mjeseci uputila 147 žalbi na javne nabavke, druga 224, treća 191... Je li sad malo jasnije? Kako to sve funkcioniše? U BiH egzistiraju kompanije koje praktično postoje da bi se bavile žalbama na tendere", upozorio je Magazinović.

Navodi da se ove kompanije prijavljuju na tendere za sve i svašta. Bez namjere da stvarno dobiju posao, a i bez kapaciteta da eventualno dobiveni posao urade. Žale se na nabavke koje nemaju veze sa onim za šta su registrovani. Zapravo, njihov "biznis" je žalba kojom se obaraju tenderi, ucjenjuje, reketiraju drugi ponuđači ili se svjesno zaustavlja neki projekat ili poslovni proces.

"Da je ulaganje žalbi na tendere postao "ozbiljan biznis" pokazuje i broj žalbi koje pojedine firme upute u toku godine, ali i jako kvalitetna priprema žalbi koja ukazuje na to da se njima bave ozbiljni pravnici. Jedan od razloga za žalbe je i finansijski interes kroz naplatu troškova za opunomoćenika/advokata", smatra on.

Dodaje da postoj sumnja da i pojedini ljudi iz Agencije za javne nabavke pomažu firmama koje ucjenjuju i reketiraju druge kompanije.

"Znate li koje su posljedice? Pa najčešće je to onemogućavanje nabavki institucija i javnih preduzeća, kašnjenje u izgradnji infrastrukturnih objekata, nedostatak lijekova i medicinske opreme, nemogućnost pružanja zdravstvenih ustanova, zaustavljanje realizacije različitih projekata", ističe on.

Magazinović kaže da će ove sedmice imati sastanak na ovu temu. Razgovarat će i o elementima krivičnih djela i uključivanju drugih institucija u rješavanje problema. Neke stvari se moraju promijeniti, a zašto do sada nisu sasvim je legitimno pitanje. 

 

U odgovoru Agencije za javne nabavke na njegovo poslaničko pitanje o "profesionalnim žaliteljima", kažu da je ova problematika u prethodnom periodu doživjela svojevrsnu eskalaciju, te da je analizom predmetnih situacija uočen odgovarajući modus operandi "profesionalnih žalitelja".

"S tim u vezi, "profesionalni žalitelj", obično putem punomoćnika/advokata, izjavljuje žalbu (veliki broj žalbi), gdje sa izjavljivanjem žalbe, nema za cilj da ispravi eventualnu grešku i posljedično dobije ugovor u konkretnom postupku nabavke, već ima za cilj da uspore postupak javne nabavke i/ili da ostvare novčanu korist kroz naplatu troškova za punomoćnika/advokata", navode iz Agencije.

Navedeno neminovno dovodi do toga da se postupak nabavke, očito nepravedno i neopravdano, odugovlači i odlaže, što izaziva mnogobrojne negativne posljedice za javna sredstva i njihove korisnike, na svom nivoima u Bosni i Hercegovini, kao što su odlaganje izgradnje infrastrukturnih objekata, nedostatak lijekova i medicinske opreme, nemogućnost pružanja zdravstvenih i drugih usluga, i slično.

JEDNA FIRMA PODNIJELA 147 ŽALBI 

Tako, npr. jedan privredni subjekt i njegov punomoćnik/advokat su, u periodu od 11 mjeseci u 2023. godini, izjavili čak 147 žalbi, koje su procesno odbačene, tj. zaključkom odbačene zbog neplaćanja naknade za žalbu, što predstavlja evidentnu zloupotrebu pravne zaštite (podaci dostupni na Portalu javnih nabavki). Takođe iz podataka na Portalu javnih nabavki, utvrđeno je da taj privredni subjekt ima jedan zaključeni ugovor u kojem predmet ugovora je "Troškovi žalbe za tendersku dokumentaciju", a njegov punomoćnik/advokat je evidentiran kao ponuđač na Portalu javnih nabavki, ali nema niti jedan zaključeni ugovor u postupcima javnih nabavki.

Nadalje, npr. jedan privredni subjekt, uz angažovanje punomoćnika/advokata, serijski izjavljuje različite žalbe na različite predmete nabavki: molerski radovi, izgradnja bazena, voće i povrće, lož ulje, računari, a na Portalu javnih nabavki, kao glavnu djelatnost navodi “Proizvodnja metalnih konstrukcija i njihovih dijelova”, te na Portalu javnih nabavki ima evidentiranu samo jednu dodjelu ugovora i to direktni sporazum u iznosu od nekoliko stotina KM.

"Još jedan privredni subjekt, putem punomoćnika advokata, je u periodu 01.01.2023-29.11.2023. godine izjavio 224 žalbe, koje su zaključkom odbačene zbog neplaćanja naknade za žalbu", istakli su iz Agencije

Takođe iz podataka na Portalu javnih nabavki, utvrđeno je da isti privredni subjekt ima u 2023. godini zaključenih 8 ugovora, od kojih je 5 ugovora, u kojim je predmet ugovora "Troškovi žalbe za tendersku dokumentaciju" i  ugovor "pravne usluge" zbog žalbe koja je odbačena zaključkom kao neuredna.

UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI

Predmetni i evidentni problem Agencija ne može niti je nadležna sama rješavati. Dakle, o svakoj prijavi, koja ima naznake da se odnosi na problematiku "profesionalnih žalitelja", Agencija dostavlja odgovarajuću informaciju prema nadležnim tužilaštvima, nadležnim privrednim komorama, nadležnim advokatskim komorama, Uredu za razmatranje žalbi BIH i dr. organima.

"U okviru svojih nadležnosti, a imajući u vidu navedenu eskalaciju i sve s ciljem zaštite integriteta sistema javnih nabavki, Agencija u narednom periodu planira poduzeti odgovarajuće aktivnosti i korake, koji uključuju i to da će se sve relevantne institucije obavještavati o uočenim navedenim slučajevima putem dostave informacija i prijava, kako bi iste institucije pristupile utvrđivanju krivice i odgovornosti", zaključili su.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti