Szczerba u pismu Ademoviću

EU / NATO

SNATO-a prepoznala BiH, Gruziju i Ukrajinu kao NATO kandidate

03.04.2024. 15:27 / Izvor: Akta.ba
nato

Ovaj pregled je pokrenut priznanjem da je obnovljeni ruski rat protiv Ukrajine poremetio evropski i globalni svjetski sigurnosni poredak.

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO), predsjedavajući Kemal Ademović, zamjenica predsjedavajućeg Marina Pendeš i član Delegacije Obren Petrović održali su redovni sastanak tokom kojeg su upoznati s pismom kojeg je 28. marta 2024. godine predsjednik PSNATO-a Michal Szczerba uputio predsjedavajućem Delegacije Kemalu Ademoviću. 

Predsjednik Szczerba obavještava predsjedavajućeg Ademovića da je nakon proljetnog sastanka Stalnog komiteta PSNATO-a, koji je održan 24. marta u Talinu, Estonija, PSNATO-a nastavila sa aktivnostima na sveobuhvatnom pregledu strateškog partnerstva pod vodstvom potpredsjednika PSNATO-a Marcosa Perestrella (Portugal) i bivšeg potpredsjednika PSNATO-a lorda Campbella of Pittenweema (Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske).

Ovaj pregled je pokrenut priznanjem da je obnovljeni ruski rat protiv Ukrajine poremetio evropski i globalni svjetski sigurnosni poredak.

"Tokom Godišnjeg zasjedanja PSNATO-a 2023. godine u Kopenhagenu, Danska, Stalni komitet se složio sa konceptom novog parlamentarnog partnerstva koji je, također, u Talinu prilagođen i dograđen s namjerom da status i privilegije delegacija koje nisu članice budu takvi da im se pomogne, te da se razvija partnerstvo u skladu sa demokratskim vrijednostima, uz jednostavnije partnerske aranžmane, te sa namjerom da se obezbijedi veća fleksibilnost u radu. Važnije od ove inicijative je da je PSNATO-a prepoznala Bosnu i Hercegovinu, Gruziju i Ukrajinu kao NATO kandidate", navodi se u pismu predsjednika PSNATO-a.

Predsjednik Szczerba u pismu je naglasio da "ta reformska osnova treba biti prihvaćena na predstojećem Plenarnom zasjedanju PSNATO-a koje će se održati u Sofiji od 24. do 27. maja 2024. godine, te da se nakon toga u potpunosti stavi u funkciju tokom proljeća i kasnije".

"Mi želimo da obezbijedimo posebne privilegije NATO kandidatima sa brzim efektima, te ono što je najvažnije - da damo Vašoj Delegaciji veći broj glasova u Skupštini. Prvo, Delegacija Bosne i Hercegovine je sada povećana sa tri na pet delegata, što je broj delegata koji vašu zemlju svrstava u kategoriju buduće NATO članice. Drugo, predsjedavajućim komiteta će biti preporučeno da se slože da pozivaju delegacije NATO kandidata na njihove aktivnosti tokom 2024. godine, ako priroda posjeta to dozvoljava i ako se zemlja domaćin slaže. Međunarodni sekretarijat PSNATO-a će, slijedeći ove odluke, dati detaljnije objašnjenje o tome šta se mijenja u statusu Vaše Delegacije", ističe u pismu predsjednik Szczerba.

Dodao je da "ovim NATO reafirmira politiku "NATO otvorenih vrata" za euroatlantske integracije za Ukrajinu, Gruziju i Bosnu i Hercegovinu".

"Pripremljen je i prijedlog deklaracije koja sadrži preporuke PSNATO-a za Samit NATO-a, koji će se održati u julu ove godine u Vašingtonu, a isti će biti predstavljen na predstojećem zasjedanju PSNATO-a u Sofiji. Izvjestioci o Pregledu partnerstva će nastaviti da utvrđuju na koji način će se povećavati operativnost svih delegacija PSNATO-a kroz politički dijalog i neposrednu saradnju", istakao je Szczerba.

Na kraju pisma predsjednik Szczerba upućuje čestitke na dobrim vijestima od Vijeća EU koje je donijelu odluku o početku pristupnih pregovora Evropske unije sa Bosnom i Hercegovinom, izražava dobrodošlicu Delegaciji PSBiH na naredno zasjedanje PSNATO-a u Sofiji i poziva na učešće u predstojećim aktivnostima PSNATO-a, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU