Plan za Zapadni Balkan

Direkcija za Evropske integracije: Sada je trenutak da bh. vlasti pokažu rezultate

01.03.2024. 11:24 / Izvor: Akta.ba
DEI

Delegacija BiH je izvijestila, između ostalog, da je pripremljena nova strategija razvoja javnih nabavki.

Sada je trenutak da bh. vlasti pokažu rezultate, jedna je od poruka sa sedmog sastanka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između EU i BiH, koji je održan 29. februara 2023. godine u Briselu (hibridni format).

Ovo je posebno važno, naglašeno je, u svjetlu martovskog izvještaja Evropske komisije o napretku BiH i odluka o pristupnim pregovorima, te implementacije Plana za Zapadni Balkan čiji je jedan od stubova integracija u unutrašnje tržište EU i razvoj regionalnog tržišta.

Na sastanku su između ostalog razmijenjene informacije o radu Konkurencijskog vijeća BiH i Vijeća za državnu pomoć.

Evropska komisije je naglasila kako, između ostalog, vlasti u BiH trebaju izmijeniti Zakon o konkurenciji i Zakon o državnoj pomoći kako bi se revidirale procedure glasanja, a u skladu s Mišljenjem Komisije.

Razgovarano je i o pravilima za utvrđivanje liste esencijalnih lijekova koja će osigurati veću transparentnost i pravne jasnoće u vezi sa procedurama u cijeloj zemlji.

Delegacija BiH je izvijestila da je pripremljena nova strategija razvoja javnih nabavki, a Evropska komisija od bh. vlasti očekuje jačanje ljudskih kapaciteta Agencije za javne nabavke i Kancelarije za razmatranje žalbi.

Preporuka Evropske komisije je da se usvoji jedinstven horizontalan zakon koji će biti usklađen s Direktivom o uslugama, napravi sveobuhvatan popis svih administrativnih i tehničkih koraka za registraciju domaćih i stranih preduzeća u cijeloj zemlji, te ubrzaju napori na harmonizaciji propisa u oblasti uzajamnog priznavanja profesionalnih kvalifikacija.

Delegacija BiH je izvijestila da je pripremljena nova strategija intelektualnog vlasništva.

Usvajanje seta zakona koji reguliraju zaštitu autorskih te novog zakona o poštanskim uslugama ostaju među konkretnim zadacima za vlasti u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o jačanju bankarskog sektora, prava privrednih društava, računovodstvu i reviziji, te zaštiti zdravlja i zaštita potrošača.

Sedmim sastankom Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju u ime BiH je kopredsjedavala Brankica Pandurević iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a u ime EU Barbara Jesus-Gimeno iz Evropske komisije (DG NEAR).

Ovo je jedan od sedam pododbora koji su osnovani u skladu sa SSP-om, a o čijem radu možete vidjeti više na stranici Direkcije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU