Dejan Cvetković: Uz čvrstu odluku i fokus ostvarit ćete sve što želite

27.12.2016. 09:41 / Izvor: Akta.ba
Dejan Cvetković: Uz čvrstu odluku i fokus ostvarit ćete sve što želite

Slobodno vrijeme i hobiji su ono što ga puni energijom i tjera da se dalje uspješno razvija.

Dejan Cvetković za sebe voli reći da je nepopravljivi Jugosloven. Rođen je u Beogradu gdje je završio svoje osnovno i srednje obrazovanje i 1991. godine stekao svoju fakultetsku diplomu na Elektrotehničkom fakultetu.

Danas je Dejan Cvetković generalni direktor za javni sektor Microsofta na nivou Centralne i Istočne Evrope čiji se ured nalazi u Minhenu.

U razgovoru za Akta.ba govorio je o svom poslovnom ali i privatnom razvoju i onome što ga tjera da i dalje napreduje.

Svoju prve profesionalne korake napravio je u kompaniji Energodata. 1993. godine odlazi u Kanadu, gdje se zapošljava u kompaniji Microsoft, kako kaže na poslu njegovog života. Tu je radio na najrazličitim poslovima od inženjerskih, pa do onih u Pre-sales-u, Post-sales-u, Business development-u, Account managmentu.

PUT DO MICROSOFTA 

U Beograd se vratio 2003. godine i narednih pet i pol godina proveo je na poziciji generalnog direktora kompanije Microsoft Software d.o.o za Srbiju. Do ostvarenja svog poslovnog sna nije došao baš na jednostavan način, ali je imao jaku volju i želju da će jednog dana raditi u Microsoftu.

"Svi će vam potvrditi da je san svakog softver inženjera da radi u Microsoftu, pa je tako bilo i kod mene. Kada sam došao u Kanadu, zemlju velikih mogućnosti, i pored poslova koje sam radio rekao sam sebi da ja moram ući u Microsoft. Na kraju se to i ostvarilo, nakon sedam intervjua u jednom danu i sa svojim tada tarzanskim enegleskim jezikom uspio sam da počnem da ostvarujem svoje snove kroz razvoj softvera u Microsoft. I tada je sve počelo", govori Cvetković.

Izabran je da bude generalni direktor Microsofta za Srbiju, zahvaljujući svom bogatom iskustvu koje je nesebično dijelio i koje je stekao radom izvan zemlje.

Na pitanje šta je najpotrebnije za uspjeh u poslu kaže: "Svaki dan i svako jutro je mogućnost za svakog od nas. Treba biti odlučan, fokusiran na cilj i hrabro ići ka tom cilju i njegovom ostvarenju. Ja duboko vjerujem da svako od nas može da ostvari, zavisno od okruženja, lakše ili teže sve što želi.  Jedino je bitno da ispred sebe imate čvrstu odluku i fokus", kaže Cvetković.

Kao najveći problem sa kojim se susretao kroz svoj poslovanje, i sa kojim se susreće Cvetković navodi međuljudske odnose.

"Balansiranje između ličnih i poslovnih interesa je nešto što se stalno uči i nikada ne nauči, to je nešto što može biti veliki problem ali se treba prihvatiti kao dio posla i pokušati se što manje nervirati kroz takve situacije", govori Cvetković.

Kaže kako svaki dan shvata koliko ne zna i da u moru toga mora da se fokusira na ono što će njemu i njegovom poslu dati vjetar u leđa da ide dalje, da napreduje i razvija se.

"Želim bolji svijet za svoju porodicu i za ljude u okruženju. Mislim da je svijet u nekim oblastima bolji, a u nekim znam da IT tehnologije doprinose boljem razvitku svijeta i jednostavno želim da imam udjela u tome”, govori Cvetković.

SVAKO IMA SVOJ MOMENT OF TRUTH

U njegovom životu kaže da postoje, kako ih on voli zvati, dva ´Moment of truth´ na koje je posebno ponosan i koji su na neki način obilježila njegovu poslovnu karijeru do sada i koje smatra svojim velikim uspjesima.

"Posebno sam ponosan na svoja dva ´Moment of truth of my life´.Prvi se desio 1995. godine kada je Microsoft zabilježio da je Windows 95 instaliran na 4 miliona računara u svijetu. Ono što je u tome posebno, jeste što se u njemu nalazi jedan fajl koji je produkt samo moga rada, na šta sam posebno ponosan. Drugi ´Moment of truth´ se desio u septembru 2005. godine kada smo napravili orginalni Microsoft razvojni centar u Beogradu. Danas se u ovom centru razvijaju ozbiljni projekti, imamo odlične softver inžinjere koji imaju sjajnu budućnost. Prije 11 godina kada je nastao, bio je jedini u Europi a sada bilježi jako dobre poslovne rezultate" ,govori Cvetković.

Kao najbolju poslovnu odluku izdvojio je saradnju sa Vladom Crne Gore u vremenu kada se radilo na legalizaciji softvera i što je bez obzira na sve što se moglo desiti i uticati na njegovu karijeru, jednostavno znao kada treba stati. Odluka je bila da se ne ide u konfrontaciju jer u smislu odnosa to ne bi bilo dobro rješenje tada, što se na kraju pokazalo potpuno ispravnim. Jednostavno je odlučio da kaže Microsoftu da to ne može da ide tako bez obzira na posljedice.

"U to vrijeme bio sam jako netolerantan, valjda zato što sam došao sa Zapada, i u jednom trenutku sam ušao u sukob sa Vladom i premijerom. Međutim, tada sam odlučio da se povučem i kažem velikom Microsoftu uz veliki rizik za svoj posao da pritisak koji se tada vršio nije bio produktivan i ne bi donio željene rezultate. Na kraju smo legalizaciju uradili godinu dana kasnije uz jedan fantastičan ugovor i naravno uz moje pomirenje sa ljudima iz vlasti. Sada smo jako dobri prijatelji iako je prijetilo da taj takav sukob bude na ličnoj osnovi. Nakon svega, proizašlo je mnogo dobrih stvari i ja sam mnogo naučio od njih. Naučio sam da vrednujem da postoje velike razlike između ljudi i kultura a da toga možda nisam bio dovoljno svjestan u svom dotadašnjem radu u Microsoftu", govori Cvetković.

POZNANSTVO SA BILL GATESOM

Već nakon pola godine rada u Microsoftu, Cvetković je upoznao Bill Gatesa.

"Bila sam upoznao lično 1993. godine kada sam radio na razvoju softvera. Microsoft je tada bio mala kompanija a on je jednom mjesečno odvajao svoje vrijeme kako bi razgovarao sa nama koji se bavimo razvojem. On je jedna izuzetna ličnost, vrlo je brz i zna da bude jako netolerantan na gluposti. Bez obzira na sve on je jedan sjajan lik kojem mozak radi jako brzo. On je čovjek koji je kreirao tržište, jer ono nije postojalo prije toga. Zahvaljujući njegovim proizvodima danas je stvoreno tržište. Svi smo jako ponosni na njega i na ono čime se on bavi i za šta se zalaže. Puno ulaže u razvoj lijekova i rješenja za veliki broj neizlječivih bolesti po čemu će sigurno biti i upamćen",rekao je Cvetković.

Slobodno vrijeme i hobiji su ono što ga puni energijom i tjera da se dalje uspješno razvija.

"Slobodnog vremena imam ali samo zato što ga sam napravim. Jer ukoliko se sami ne organizujte i ne odvojite vrijeme za sebe i svoj odmor onda ni na poslovnom planu nećete moći dati maksimum svoga rada", kaže Cvetković.

Kaže kako treba “naoštriti sablju i sjeći sa oštrom”. A najbolji način za to jeste da se odmoriš, napuniš baterije saznaš i naučiš nešto novo, da investiraš u sebe i svoje vrijeme da bi bio efikasniji u poslu kojim se baviš.

"Volim jako fotografiju i putovanja. Puno vremena provodim u prirodi sa svojom suprugom i dvoje djece. Uz svoju suprugu koja se profesionalno bavi Ironman-om – triatlonom, moje sportske aktivnosti su više rekreativnog karaktera, ali jako volimo sport i aktivni smo kroz cijelu godinu", kaže Cvetković.

Cvetković priča kako se u mladosti zamilšljao na nekim drugim poslovima od onih kojima se danas bavi. Kaže kako su ga mama, diplomirana ekonomistica i tata doktor “nagovarali” da upiše ekonomiju. On je želio da se bavi glumom, kao njegov brat, poznati glumac Svetozar Cvetković ali je ipak upisao Elektrotehnički fakultet.

"Interesovala me je gluma mnogo prije informacionih tehnologija. Ali tada me je sprječavalo to što nisam mogao da izgovorim čisto slovo R. Pa sam htio da se bavim kamerom i fotografijom ali sam bio sedmi na prijemnom, a oni su primali samo 5 kandidata, sad već davne 1985. godine. I na kraju sam ipak upisao Elektrotehniku što se do sada pokazalo ispravnim odabirom", govori Cvetković.

U budućnosti planira da se bavi predavanjima iz oblasti koje su mu bliske a to su menadžement i leadership i stvarima koje je naučio kroz Microsoft.

"Želim govoriti o stvarima koje više imaju veze sa ljudskošću nego sa tehnologijama, to je ono što želim raditi u budućnosti i na taj način ostaviti svoj trag", kaže Cvetković.

"Trenutak je važan" moto je kojim se Cvetković vodi u životu.

RAZVOJ IT-a U BIH

Sa Cvetkovićem smo razgovarali i o razvoju inforamcionih tehnologija u Bosni i Hercegovini i putu kojim ona ide u odnosu na zemlje iz regije.

"Put kojim BiH ide je zaista odličan i ništa manje ne odudara od regije. Taj put kojim ide ne daje neki veliki značaj njenom razvoju, jer ovdje ne postoji legacy velikih investicija. I kada pričamo o Cloud computingu i tehnologijama koje obezbjeđuju te IT infrastrukture one ne moraju biti u BiH što je bitno. Razlog je jednostavan, prvo što ne znamo gdje da ih smjestimo, a drugo zašto bi uopšte kupovali stvari kojima svakodnevno pada vrijednost. Ja sam jako ponosan na tim iz Microsofta BiH koji krupnim koracima ide naprijed u implementaciji IT-a. Javni sektor u BiH je izuzetno otvoren za IT pa mu to i dopušta značajan razvoj IT tehnologija", govori Cvetković.

U odnosu na regiju po digitalizaciji Cvetković kaže da su neke implementacije u odnosu na Srbiju puno bolje sređene, bar što se Cloud tehnologija tiče.

"BiH je specifična jer ima mnogo Vlada, ali nama u Microsoftu je to prednost i izazov da implementiramo IT u sve te sektore. Poznato je da su veliki troškovi administracije i baš Cloud tehnologije omogućavaju da se cijene i troškovi te administracije smanje. Iz tog razloga neophodno je stalno govoriti da Cloud ne oduzima novac već ga donosi, tj. smanjuje troškove koji se kasnije mogu usmjeravti na neke druge potrebe te institucije, ali i cjelokupnog društva zemlje", kazao je Cvetković.

Cvetković u Microsoftu ima poziciju na svjetskom nivou, ali mu je, kako kaže, uvijek drago kada mu se pruži prilika da posjeti region, zbog toga što ga, kaže on, sada kroz Microsoft živi mnogo više nego 80-tih godina.

"Volim i rado dolazim u Sarajevo, Banja Luku, Zagreb ili u Ljubljanu kada god me pozovu da održim neko predavanje. Iako to nije veliki dio mog posla koji obavljam kroz Microsoft, vrlo rado se odazovem, jer me na neki način ispunjava i uvijek se sjetim lijepih trenutaka koje sam provodio u mladosti", govori Cvetković.

Cvetković naglašava kako se  informacione tehnologije svakodnevno razvijaju pa u skladu sa tim neophodno je i konstantno ulaganje u njih i njihov razvoj.

"Ulaganja će najčešće zavisiti od razvijenosti određene zemlje tj. njenih mogućnosti. Neke zemlje ulažu po 10-15 dolara po stanovniku, dok neke razvijene zemlje ulažu i do 100 dolara za njen tehnološki razvoj. Sve zavisi od toga koliko je jedna zemlja spremna ulagati u razvoj koji će joj donjeti samnjenje određenih troškova i povećati profit na nekoj drugoj strani."

Istakao je kako je ključno uvesti IT u Osnovne škole. "Ako investirate u obrazovanje onda investirate u buduće lidere. To znači da vi danas investirate u ljude koji će direktno i pozitivno uticati na konkurentnost vaše zemlje u budućnosti", kaže Cvetković.

Razgovarala: Ivana Mihajlović

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti